vasárnap, november 29, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Térségi nagykövet

Hargita megye fiatal térségi nagyköveteként tevékenykedik az elkövetkező egyéves időszakban a csíkszeredai Péter Emőke Brüsszelben az Európai Regionális Fejlődési Szereplők Szövetsége keretében (Federation of Regional Growth Actors in Europe – FEDRA). A civil szervezet a régiók fejlődését kívánja segíteni.

Péter Emőke

Múlt héten nevezte ki a brüsszeli székhelyű FEDRA Hargita megye fiatal térségi nagykövetévé a csíkszeredai Péter Emőkét. A szervezet az európai és a regionális ügyek brüsszeli nonprofit szakértői központjaként határozza meg önmagát. 2015-ben jött létre, belga kezdeményezésre, létrehozója egy, a Régió Bizottságával együttműködő civil csoport. Célja tájékoztatni az európai régiók fejlődéséhez hozzájáruló gazdasági, politikai és civil társadalmi szereplőket az európai regionális és régiók közötti projektekről, segíteni őket projektekbe való bekapcsolódásba, valamint új projektek kialakításában, mintegy hat ágazatban: online és digitális kereskedelem, szállítás és mobilitás, zöld technológiák és energia, élelmiszer és mezőgazdaság, turizmus és szabadidő, egészség és wellnesságazatokban.
Az európai régiókat egy-egy fiatal nagykövet képviseli. E nagykövetek kiválasztását egyéni jelentkezés, majd online kérdőív kitöltése előzi meg, ezt követően referenciákat kérnek a korábbi munkáltatóktól, s ha a jelölt megfelelőnek bizonyul, előbb próbaidőn kell bizonyítsa alkalmasságát a feladatra.
Romániából eddig Neamț, Iași, Ilfov, Kolozs és Arad megye rendelkezett képviselettel a FEDRA-ban, hozzájuk csatlakozott Hargita megye is Péter Emőke sikeres pályázata révén.
A csíkszeredai lány nemzetközi kapcsolatok szakon, német nyelven szerzett alapfokú diplomát, majd mesteri fokozatot kapott Európai Kormányzás szakon. Az elmúlt hat esztendő során sikerült megismerkednie a hazai és európai politikai ügyekkel egyaránt: projektigazgatóként tevékenykedett az ENSZ romániai ifjúsági programjaiban, gyakornokoskodott a németországi Szász-Anhalt tartományi kormány és Románia kormánya gyakornoka, tapasztalatokat szerzett Brüsszelben az Európai Bizottságnál, az Európai Parlamentnél, valamint a Régiók Bizottságánál.
– A Régiók Bizottságával és regionális politikákkal 2014 áprilisában kerültem először kapcsolatba, amikor 27 másik európai fiatallal a Régiók Bizottságának tavaszi plenáris ülésén és a Régiók Bizottsága és az Európai Néppárt által közösen szervezett tanulmányi úton vettem részt – mondta Péter Emőke.
Az ifjúsági nagykövet megbízatása egy évre szól, de hosszabbítható. E minőségében Péter Emőke számos teendőt kell ellásson:
– Első fázisban kiválasztom Hargita megye mint régió ötven kulcsfontosságú regionális gazdasági, politikai és civil társadalmi szereplőjét, adatbázist töltök fel, az adatokat pedig a szakértői központnak továbbítom – vázolta munkájának kezdeti lépéseit.
Ezt követően a kulcsszereplőkkel való kapcsolattartás a feladata, tanácsadással és tájékoztatással segíti őket bevonni a számukra elérhető európai regionális és interregionális projektekbe, ugyanakkor segíti bővíteni a kedvezményezettek európai kapcsolati hálóját.
Munkájának várható hozadéka a régió szereplőinek az európai ügyekhez való közelebb kerülése, sikeres európai projektek esetén a gazdasági fejlődése, az interregionális kooperáció előmozdítása, a megye európai kapcsolati hálójának erősítése, valamit Hargita megye láthatóságának növelése, elsősorban Brüsszelben.

HN-információ

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb