Térségi fejlesztési társulást hoznak létre

65

Hamarosan elkezdheti tevékenységét az a fejlesztési társulás, amely a jövőben akár az egész Gyergyói-medence vízszolgáltatója is lehet. A gyer­gyó­szent­mik­lósi tanács elfogadta a Gyer­víz alapító okiratát, amelyet Gyer­gyó­alfalu és Gyer­gyó­újfalu ön­kormányzatával közösen hoznak létre.

A társulás létrehozása mellett döntött a tanács. A Go Rt. telephelye lesz az új szolgáltató székhelye Fotó: Nagy Levente

Rendkívüli tanácsülésen került a gyergyószentmiklósi városi tanácsosok asztalára a Gyervíz Közösségi Fejlesztési Társulás (ADI) létrehozásának ügye. Az alapító okiratot elfogadta a testület, így elkezdődhet a társulás bejegyzése, amely Gyergyószentmik­lós, Gyergyóalfalu és Gyergyóúj­fa­lu együttműködésével indul el. A két község már korábban döntött a belépésről.
A társulás szolgáltatóvállalatot hoz létre, amely az ivóvíz és csatornaszolgáltatást biztosítja majd a három településen. Nagy Zoltán polgármester a tanácsülésen elmondta: a szavazati jog és a törzstőkéhez való hozzájárulás is a lakosság számaránya szerint van megszabva. Ötezer lakosonként lesz egy-egy szavazata az önkormányzatoknak, e szerint jelenleg Gyer­gyóalfalu és Gyergyóújfalu is egy-egy szavazattal rendelkezik, Gyer­gyószentmiklós pedig három szavazattal. Ha viszont a későbbiekben egy ötezernél kevesebb lakosú település csatlakozik, az is egy szavazatot kap majd. Minden tag vétójoggal rendelkezik, így ha valamely település önkormányzata úgy látja, hogy számára hátrányos döntés születhet, megakadályozhatja azt. Szintén a lakosság arányában járulnak hozzá a törzstőkéhez is a tagok: Gyergyószentmiklós 360 ezer lejt fizet be, a községek pedig ennek mintegy egyharmadát.
Az új szolgáltató székhelye a felszámolás alatt álló Go Rt. telephelyén lesz, amelyet 780 ezer lejért vásárol meg Gyergyószentmiklós önkormányzata a felszámolótól.
Az együttműködő tagok elképzelése szerint az eddiginél hatékonyabb lesz majd a hibaelhárítás, hiszen a települések egyesítik e célra használt gépparkjukat, emellett közös fejlesztést is terveznek.
A városvezetés reményei szerint a társulás hamarosan bővül, Gyergyócsomafalva önkormányzatával tárgyalnak ez ügyben. Ott azonban több lehetőség közül választhatnak, ugyanis míg Al­fa­lu és Újfalu eddig is Gyergyó­szent­miklósról kapta az ivóvizet, Csoma­falvának saját ivóvízhálózata van. A szennyvíz viszont mind a négy településről az alfalvi tisztítóállomásra megy, így akár az is elképzelhető, hogy Csomafalva csak ez utóbbi szolgáltatással csatlakozik.
A tanácsülésen elhangzott: a későbbiekben a Gyergyószárhegyen, Gyergyóditróban és Gyergyóre­me­tén szolgáltató Redisza is a Gyer­vízhez csatlakozhat, így a teljes Gyergyói-medencét kiszolgálná a fejlesztési társulás majdani szolgáltatója.

Nagy Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek