Terrorvádról és korrupciógyanúról a Jogaink-sátorban

Véget ért az EMI-tábor

260

Beke Istvánék és a korrupcióval vádolt polgármesterek ügye is nagy érdeklődésre tartott számot tegnap az EMI-táborban. De népszerű volt a lovasíjász-bemutató, valamint az elmúlt napokban a hadi játékok, a különböző történelmi előadások, a gyereksátor pedig reggeltől estig tele volt.

Ártatlanul vádoltak meg vezetőket – mondta Ráduly Róbert Kálmán és Mezei János

Nem kedvezett idén az időjárás az EMI-tábornak, hiszen az elmúlt napokban jelentős mennyiségű eső esett Gyergyószentmiklós határában, de az új táborhely jól állta a próbát, nem volt túl nagy sár, így megfelelő körülmények között tudták megtartani a programokat. Az előadótéren egymást érték a különféle programok, történészek tartottak előadásokat, de szó volt arról is, hogy milyen jogaink és kötelességeink vannak az internet világában, vagy esetleg mit kell tennünk, ha rendőrrel találkozunk. Az érdeklődőknek a Magyarországról érkezett Magyar Turán Alapítvány hagyományőrzői mutatták be, miként éltek és miként harcoltak őseink. Sokféle tevékenység volt, gyerekekkel pedig pedagógusok foglalkoztak a gyereksátorban egész nap. Tegnap meghívottként jelen volt a rendezvényen Pászka Lehel székely lovasíjász-világrekorder, aki – előadását követően – bemutatót is tartott, lóhátról mozgó célpontra lőtt, egyszerre két ló hátán állva is eltalálta a céltáblát és sok más különleges mutatvánnyal szórakoztatta a közönséget.

Családtagok szólaltak meg
Beke István és Szőcs Zoltán családtagjai és barátai voltak a Jogaink-sátor meghívottai tegnap délben.
– Megalapozatlan terrorváddal és az ítélettel éveket raboltak el az életünkből – mondta Beke Csilla, a nemrég börtönbe zárt Beke István felesége.
Hangsúlyozta ugyanakkor, harcolni fognak továbbra is az igazságért, van erejük a folytatáshoz, viszont úgy véli, ahhoz, hogy a harc eredményes lehessen, az ítélethirdetést követően létrejött összefogásnak tettekben kell konkretizálódnia.
Elmondta, az indoklás kiközlése után kérni fogják az ítélet felülvizsgálatát, valamint annak érvénytelenítését. Segítségre számítanak a magyar kormánytól, hiszen mindkét elítélt magyar állampolgár is. Abban biztosak, hogy kegyelmet nem kérnek az államelnöktől, hiszen soha nem fognak olyasmit elismerni, amit nem követtek el. Beke Csilla férje szavait is tolmácsolta: „Felemelt fejjel, egyenes gerinccel és tiszta lelkiismerettel jöttem be a börtönbe, és úgy is fogok kimenni, amikor eljön az ideje” – üzente Beke István a börtönből.
A beszélgetésen elhangzott az is, a két elítélt fizikailag jól van, lelkileg viszont igen nehéz időszakot élnek meg.

Meghurcoltatásról beszéltek
Folytatni ellenszélben is címmel tartott előadást Mezei János, Gyergyószentmiklós volt polgármestere, valamint Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere. Mint ismert, mindkettejük ellen eljárást indított a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA). Mezei elmesélte, hogyan törtek rá családjára a maszkosok és hogyan jutott el odáig az ügy, hogy három és fél év után alapfokú döntés született. Elmondta azt is, alapfokon felmentették, az indoklást még nem kapta meg, de tudomása van róla, hogy az ügyészség és a feljelentő is fellebbezett, így az ügy folytatódni fog. Ráduly Róbert Kálmán azt mondta, ő biztosan tudta, hogy hozzá is meg fognak érkezni az álarcosok, s az ő gyerekeit is nagyon megviselték a történtek.
– Közel egy évig nemzeti sport volt, hogy elvitték a vezetőket – fogalmazott a polgármester.
Véleménye szerint az országban változásra van szükség, de azt nem elsősorban utcára vonulással lehet elérni, hanem azzal, ha a tenni akarók indulnak a választásokon, hogy valóban tehessenek valamit.

Nagy Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.