Térrendezést terveztek, izgalmas régészeti leletek kerültek elő: Székelyudvarhely: kis tér nyílik a nagyból

86

Fagyos időben, de jó hangulatban adták át tegnap a város legújabb közterét, amely egy igazi összefogás eredménye. Az új kis park a Márton Áron térre nyílik, és a Jézus szobornak ad méltó környezetet, sőt, izgalmas régészeti leleteket is kínál.

A múlt néhány darabja, egy helyen, a jelenben. Tér a térből                                                   Fotó: Lőrincz Csaba

Két éve fejezték be Szé­kely­udvar­hely legrégibb köztéri alkotásának, a Márton Áron tér felső végén álló Jézus szobornak a szakszerű restaurálását. A mészkőszobor közel 120 éves, az egykori Állami Kő- és Agyagipari Szakközépiskola mesterének, Harmath Ödönnek az alkotását 1901-ben avatták fel, hogy dísze legyen az akkor még Felső Piactérnek nevezett területnek.

Eltűnt a kazánház, a zászló maradt
Már két éve szó volt arról, hogy rendezni kell a szobor körülötti teret is. A telek a római katolikus esperesi hivatal tulajdona, volt rajta egy – esztétikusnak semmiképp nem mondható – körbekerített kazánház. Mindezt eltüntették, parkosítottak, sétányt alakítottak ki, padokat helyeztek el. A 2014-ben felállított nagy méretű székely lobogó a helyén maradt. A kis park terve tavaly, maga a megvalósítás idénre készült el, tegnap délelőtt áldotta meg ft. Mátyás Károly római katolikus főesperes.
Kis projekt, de nagy összefogás eredménye – mondta Orbán Balázs, MPP-s önkormányzati képviselő, aki végigkövette a szobor restaurálásának, majd a park kivitelezésének az ügyét. Egyházakat támogató pályázati kiírásán keresztül jelentős mértékben támogatta a beruházást a város önkormányzata. A főesperesi hivatal, valamint a polgármesteri hivatal illetékes szakemberei is hozzájárultak a tervhez, továbbá helyi építész, Várday Zsolt tervezte, és helyi cégek vállaltak részt a kivitelezésben. Összesen 83 ezer lejbe került a projekt, ebből a város hozzájárulása 70 ezer lej volt.

Meglepetés a múltból
A park nemcsak egy átlagos kis park, sőt nem csupán szép környezete egy évszázados szobornak, hanem meglepetést is nyújtott. A kivitelezést megelőző régészeti ásatás során ugyanis olyan lelet került elő, ami még a régészeket is meglepte. Nyárádi Zsolt, a Haáz Rezső Múzeum régésze elmondta, hogy ez a tér volt a középkori Udvarhely fő tere, és nem is feltételezték, hogy ilyen magasan (már a Szent Miklós-hegy oldalában járunk) kőépületre bukkanjanak. A jó állapotban fennmaradt falak a padok mögött, kibontva láthatók. Sőt, a járófelületben is megjelenítették annak a közel 2 méter mélységből előkerült pincének a helyét, amely izgalmas leletek tárházának bizonyult. Valamikor a múltban ebbe a pincébe beszakadt egy egész – vélhetően fölötte elhelyezkedő – konyha étkészlete. Az épületet a 17. században építették, és a 19. század második felében bonthatták el, Orbán Balázs korabeli fotóján még jól kivehető. Nyárádi Zsolt jelezte, hogy amint összesítik a leleteket, megpróbálják kideríteni az épület történetét, és amennyiben választ kapnak kérdéseikre, egy kis információs tábla is helyet kap majd az ízlésesen kialakított parkban.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek