Termőföld-tranzakciók – 2019: 1470 hektárnyi szántó cserélt gazdát

42

Hiába drágultak a területek, a nyugat-európai árakhoz képest 5-6 ezer eurós hektáronkénti átlagárával még mindig olcsónak számít a romániai szántóföld. Tavaly a mezőgazdasági minisztérium véleményezésével több mint 8,5 millió euró értékben 1470 hektár szántó cserélt gazdát. Az eladásra kínált területek felét külföldiek vásárolták meg.

Mezőgazdasági területek: a drágulás ellenére is kapós a befektetők körében a hazai szántóföld   Fotó:Domján Levente

Országunkban, de nem csak, 1990-től errefelé majdnem mindig vita tárgyát képezte a külföldiek területvásárlása, pontosabban mezőgazdasági területek megvétele. Számos érv szól amellett, hogy az ilyen jellegű elidegenítés helyteleníthető, bizonyos szempontból hátrányos. Ennek okán pedig az egykori szocialista országokban megpróbálkoztak különböző korlátozó intézkedések bevezetésével. Az uniós tagállammá válás viszont a „tőke szabad áramlása” égisze alatt az elidegenítés korlátait feszegette és feszegeti továbbra is. A kompromisszumkeresés viszont a hazai jogalkotásban is megmutatkozott, de túlzás lenne azt állítani, hogy képes volt meggátolni a külföldiek földvásárlását.

Keresett szántóterületek
Bizonyos megszigorító jellegű feltételrendszert tartalmaz a jelenleg hatályos jogszabályozás, de sokak szerint annak láncszemei nem elég sűrűek. Tudni arról, hogy annak módosítása foglalkoztatja egyes politikai pártok képviselőit, de hogy abból mikor lesz hatályos törvény, nehéz lenne megjósolni. Egy dolog biztos: a hazai mezőgazdasági területek és mindenekelőtt a szántóföld iránt nagy a külföldi befektetők érdeklődése. Nézzünk meg néhány számadatot. A 2019-es esztendőben a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium 1400 hektárnyi szántóterület eladását véleményezte, annak értéke összesen több mint 8,5 millió eurót tesz ki. A romániai földtulajdonosok által eladásra kínált területnek közel felét külföldi állampolgárok vásárolták meg, jobbára németek, olaszok, törökök és arabok. Egyébként azt kell tudni, hogy a szaktárca véleményezi és közli a saját honlapján a 30 hektárnál nagyobb tranzakciókat, egyszersmind megbizonyosodva arról, hogy tiszteletben tartódtak a mezőgazdasági területek eladására és megvásárlására vonatkozó törvényes előírások.
A külföldi befektetők fokozott érdeklődése nem véletlen, s a tulajdonképpeni vonzerőt az igen kedvező ár jelenti. Hazai viszonylatban egy hektár szántóföld átlagára 5000-6000 euró körül van, s annak maximuma „megáll” valahol 10 000 euró körül, ami jóval kisebb ár, mint az uniós tagállamokban alkalmazottak, arról nem is beszélve, hogy a romániai szántóföld az igen termelékenyek kategóriába sorolandó. És hogy mit is jelent ez a kedvező ár, annak érzékeltetése végett elégséges egyetlen példára utalnunk: az Eurostat adatai szerint Hollandiában egy hektár szántóföld ára 60 000 euró körül van. Az is igaz, hogy az utóbbi években hazai viszonylatban a szántóföldek árai emelkedő tendenciát mutattak, mindenekelőtt egyes megyékben, köztük lévén Ilfov, Temes, Arad, Ialomișa és Krassó-Szörény. Piaci elemzők szerint ez a piaci tendencia az elkövetkező időszakok során felerősödik, és a mezőgazdasági területek, illetve a szántóföld a mezőgazdasági potenciállal rendelkező zónákban ugrásszerűen megdrágulhat.

A „legdrágább” ügylet
Amúgy az elmúlt esztendőben is köttettek „drága” tranzakciót. Arra május hónapban került sor, amikor is a Ialomița megyei Urziceni városban székelő Lukagri cég egy magánszemélytől vásárolt 40 hektárnyi területet 400 ezer euróért. Ez a számadat a szaktárcától származik, s ezek szerint e tranzakció során egyhektárnyi terület 10 000 eurót „kóstál”. Egyébként a szaktárca által véleményezett 2019-es esztendei legnagyobb tranzakcióra Temes megyében került sor, amely révén 420 hektár cserélt gazdát. A Temes megyei Vejte helységben székelő hazai érdekeltségű Agro Nevada Tim Kft. vásárolta meg ezt a területet az ugyancsak Temes megyei Csák település területén. A minisztériumtól származó adatok szerint a hektáronkénti átlagár 8000 euró volt. Az érdekesség kedvéért: az elmúlt esztendő első tranzakcióját még januárban megkötötték, nevezetesen a németországi Lindner cég romániai leányvállalata vásárolt meg a Szatmár megyei Szatmárudvariban 73 hektárnyi területet 370 ezer euróért. Hogy az idei esztendő januárjában lesz-e hasonló tranzakció, azt pillanatnyilag még csak megjósolni sem lehet.

Hecser Zoltán

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek