Természettudományi verseny

128

A szentegyházi Gábor Áron Szakközépiskolában zajlott a 27. alkalommal megrendezett, regionális szintű Gyulai Zoltán Természettudományi körverseny 2017. május 20-án. Ez a vetélkedő 1994-ben indult fizikaversenyként, akkor nyolc, Hargita, Kovászna és Brassó megyei középiskola részvételével; ez a szám mára ötre csökkent. A verseny pontos szabályzat szerint zajlik. Minden iskolából osztályonként 3 fős csapat vehet részt (VII., VIII., IX., X., XI., XII. osztályosok) vagy legfeljebb 18 tanuló iskolánként. 1996-ban vette fel a verseny – Gábos Zoltán kolozsvári egyetemi professzor javaslatára – az iskolaalapító erdélyi magyar tudós, akadémikus, fizikus Gyulai Zoltán (1887–1968) nevét, aki nemzetközi hírű kristályfizikai iskolát alapított. Effektust neveztek el róla (Gyulai–Hartly-effektus). Pipén, Segesvár mellett született, középiskoláit Tordán és Kolozsváron végezte az unitárius kollégiumban, 1906 júniusában érettségizett. Felsőfokú tanulmányait a kolozsvári tudományegyetemen végezte, ahol 1913-ban szerzett matematika–fizika szakos tanári oklevelet. Ezt követően Tangl Károly tanársegédje lett. Ezután a szegedi, debreceni, kolozsvári egyetemeken tanított, majd a Budapesti Műszaki Egyetem kísérleti fizika tanszékének vezetője 1947-től 1962-ig.
Az 2012. évi versenytől kezdődően, amelynek szintén a mi iskolánk volt a házigazdája, javaslatunkra a fizika körverseny természettudományi körversennyé alakult. Tudott tény, hogy a tanulók természettudományok iránti érdeklődése csökkent, de mi azt is tudjuk, hogy a jövő elképzelhetetlen e szakok alapos ismerete nélkül, főleg azok számára, akik a műszaki egyetemeken készülnek továbbtanulni.


Mint házigazdákra több feladat is hárult ránk: a versenyfeladatok összeállítása a fizika, a kémia és a biológia tárgyában, minden évfolyam részére feladatok és – versenyfeladatként – kísérletek előkészítése, amelyhez több fontos kísérleti eszközt is most szereztünk be, támogatóink jóvoltából; az előkészítéshez tartozott a feladatok sokszorosítása minden tanuló számára; a legjobb eredményt elért tanulók évfolyamonkénti díjazása (I., II., III. díj, dicséret) és két különdíj kiosztása – egyet a általános iskola felső tagozata, egyet pedig a középiskolás tanulók között, annak, aki a legjobb eredményt éri el a kategóriájában; a versenyzők étkeztetése. A felügyelet is a szervező iskolára hárul, és minden, ami ezzel jár.
Az idei fordulón a következő iskolák vettek részt: a Szabó Dávid Középiskola Barótról, a Nagy Mózes Gimnázium Kézdivásárhelyről, a brassói Áprily Lajos Főgimnázium, a Bányai János Műszaki Szakközépiskola Székelyudvarhelyről, valamint a helyi Gábor Áron Szakközépiskola, a verseny idei szervezője. Jelen volt a baróti Gaál Mózes Általános Iskola csapata, az Áprily és a Nagy Mózes középiskolák általános iskolai tagozata egy-egy csapattal, és képviseltette magát városunkból a két általános iskola: a Tamási Áron és a Mártonffi János általános iskola is.
A verseny megszervezésében és lebonyolításában tanáraink többsége és az alkalmazottak is részt vettek. Köszönet érte azoknak, akik a hívásra igennel válaszoltak. Igaz, mindez nem valósulhatott volna meg anyagi támogatás nélkül, amelyet Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériuma mint támogató biztosított, és a nevében és képviseletében eljáró Eötvös Loránd Tudományegyetemen keresztül valósult meg, amely a 2016/2017-es tanévben a szomszédos államokban élő magyar iskolások számára, anyanyelven folyó tanulmányi versenyek támogatására kiírt pályázati felhívást tett közzé; erre a szentegyházai Gábor Áron Alapítvány pályázatot nyújtott be, amelyet meg is nyert.
Ezúton is megköszönjük a kapott támogatást. Hisszük, hogy jó célt szolgált(unk).

Máthé István, Szentegyháza

[box type=”shadow” ]Levélbontás oldalunkon az írásokat, leveleket szerzőik előzetes hoz­zá­járulása nélkül, mondanivalójuk tiszteletben tartásával, esetenként rövidítve jelentetjük meg. Az itt megjelent vélemények nem feltétlenül azonosak a szerkesztőségével.[/box]

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek