Természeti értékeink – közösségünk jövője!

Nemzetközi konferencia

48

Helyi és nemzetközi kezdeményezések a fenntartható vidékért és közösségért, a jelen kihívásai és jövőbeli lehetőségek állnak a ma délután kezdődő rendezvény fókuszában. Magyarországi és hazai előadók hoznak el hasznos tudnivalókat a helyi közönségnek.

A művelődési ház konferenciatermében 14 órakor Kolumbán Gábor, a szervező, házigazda Civitas Alapítvány a Polgári Társadalomért elnöke nyitja az előadások sorát, értekezésének címe: Közösségi ellenőrzés lehetősége a természeti erőforrások felhasználásában. A továbbiakban Kárpát-medencei együttműködésekről, a hagyományos termékek digitális hálón való értékesítési lehetőségeiről, a klímaváltozás és az ahhoz való alkalmazkodás kihívásairól, fejlődésről, természetközeli gazdálkodásról ismerhetnek meg új kutatási eredményeket, tapasztalatokat, történeteket az érdeklődők. Az előadások magyar és román nyelven hangzanak el, fordítást biztosítanak a közönségnek. Délután gyakorlati bemutatók színesítik a programot, a jelenlévők „életízekkel”, azaz a bor és sajt párosításával, helyi termékekkel ismerkedhetnek.
A konferencia a TÍzes Udvar­hely­széki Gyümölcsfesztivál égisze alatt zajlik: mától vasárnapig ismét az udvarhelyszéki faluközösségek értékteremtő terévé válik a szé­kely­ud­varhelyi minifocipálya: a főszervező Civitas Alapítvány a Polgári Társadalomért tizedik alkalommal hívja találkozóra a környék falvait. A Kárpát-medence legízesebb fesztiváljaként hirdetett esemény társszervezői a Székelygyümölcs Egyesület, a Helyénvaló Helyi bolt, ugyanakkor a szintén ma rajtoló Erdélyi Táncháztalálkozóval partnerségben valósul meg. Idén 12 közösség jelezte részvételét, hogy kiállítja gyümölcseit és gyümölcsből készült ínyencségeit a jubileumi fesztiválon, ahol változatos gyermekprogramok is várják a közönséget, az Erdélyi Táncháztalálkozónak köszönhetően számos amatőr és hagyományőrző néptáncegyüttes lép fel szombaton és vasárnap a szabadtéri színpadon, továbbá színfoltja lesz a fesztiválnak a magyar nyelvterület több szegletéből érkező kézművesek bemutatkozása is.
A kapunyitás ma 14 órakor lesz, a fesztivál ma és holnap 20 óráig látogatható, és vasárnap 19.30-kor ér véget. A programot a TÍzes Ud­var­helyszéki Gyümölcsfesztivál Face­book-oldalán böngészhetik az érdeklődők.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek