Természeti csapások

71

Megharagudhatott ránk a Jóisten az emberi kapzsiság és nemtörődömség miatt, s kezdi megmutatni a gyarló embereknek, hogy ki is az úr ezen a földön. Figyelmeztet, hogy nem jó irányba haladunk, el kellene kezdeni az újratervezést. Be kell ismernünk, hogy ezelőtt nem volt ennyi természeti katasztrófa, mint az elmúlt években, hónapokban, s bár régen is sújtott egyes területeket a szárazság, volt árvíz, földrengés és szélvihar is olykor, de nem olyan gyakran és nem olyan mértékben, mint most, s kiváltképp nem azokon a békés helyeken, amelyeket manapság érint. Ki hitte volna, hogy hurrikán vagy tornádó erejű szél seperhet végig egész Európán, az eddig csak katasztrófafilmekből és tengerentúli híradásokból ismert széllökéseket immár mi is érezhetjük, bőrünkön tapasztalhatjuk, valósággá válnak. A golyóbis minden zugában történik valami: reng a föld, vulkánok ontják a forró lávát, szökőárak képződnek a hurrikánok nyomában, földcsuszamlások és erdőtüzek tesznek lakhatatlanná területeket. Felborult az egyensúly, Afrika népe is megelégelte a nyomorúságot, és elindult honfoglaló útjára egy jobb élet reményében. Olvadnak a jéghegyek, gleccserek, s még olyan hírek is szárnyra kaptak, hogy a Golf-áramlat nagyon lelassult, s meg is állhat. A globális felmelegedés miatt olvadni kezdett a sarki jég, és emiatt csökkent az Atlanti-óceán északi részén a tengervíz sótartalma. Ez csökkenti a víz sűrűségét, és egy bizonyos határ fölött a víz emiatt tényleg nem süllyedne le a tengerfenékre, vagyis leállhatna az áramlat. Ha ez megtörténne, 5–10 Celsius-fokkal csökkenne Európa átlaghőmérséklete – állítják.
Ausztráliában történelmi rekordhőség, három éve tartó szárazság, csapadék híján pusztuló, könnyen lángra kapó növényzet és nagy nyugati szelek vannak a katasztrofális tűzhelyzet hátterében. Az ausztrál Klímatanács állásfoglalása szerint az erdőtüzek egyértelműen összefüggenek az ember okozta klímaváltozással, a fosszilis iparral és a szénbányászattal. Ausztráliában, ahol az előrejelzések alapján a felmelegedés gyorsabb lesz a világátlagnál, az Ausztrál Állami Egyetem vezető klimatológusa szerint négyszer akkora valószínűséggel lesznek a jövőben veszélyes erdőtüzek, mint idáig voltak. Az állami meteorológiai intézet 2018-as klímajelentése szintén a szélsőséges hőhullámok és száraz időszakok gyakoribbá válására figyelmeztetett, áprilisban pedig a tűzoltók huszonhárom korábbi vezetője figyelmeztette az ausztrál kormányt „a katasztrofálisan szélsőséges időjárás” veszélyére. De mindezt nem vette senki figyelembe.
Évek, évtizedek óta kongatják a vészharangot, nem most halljuk először, hogy veszélyben a Föld, figyeljünk oda a környezetünkre, ne szennyezzük, ne vágjuk ki a fákat, ne irtsuk ki az állatvilágot. Sokszor azt gondoljuk, hogy nem rajtunk, kisembereken múlik a világ sorsa, pedig mi is sokat tehetünk környezetünk védelméért.

Nagyálmos Ildikó

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek