szombat, november 28, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Termésünnep Bukarestben: Összegzett a miniszter

A fővárosi Romexpó területén szerevezett gazdafórumon összegezte a mandátuma alatt elért mezőgazdasági fejlesztési programok eredményeit Petre Daea mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter.

Romániában 200 ezer traktor van, ezek sorba állítva négyszer érnék körbe az országot – próbálta érzékeltetni tegnap a bukaresti gazdafórumon Petre Daea mezőgazdasági miniszter a szakágazat 1989 utáni fejlődését. A tárcavezető ugyanakkor sajnálatát fejezte ki, hogy a mezőgazdasági kutatásban „évekig nem tették azt, amit tenni kellett volna”, de azt mondta: az elmúlt két évben behoztak a lemaradásból. Kifejtette: nagy összegeket fektettek a jégeső-elhárító rendszerbe, amely valóságos „nehéztüzérségként” működik, és amelynek hiányában idén „pusztulás” lett volna. Beszédében Daea azt mondta: Románia az Európai Unió (EU) pódiumán áll.
„Évi hárommillió tonna búzával léptünk be az EU-ba, az utóbbi három esztendőben folyamatosan több mint 10 millió tonna termett. (…). Mindezek a számok arra vezetnek, hogy Románia mezőgazdasági termelése óriásit ugrott előre a csatlakozás óta eltelt években. Románia ma dobogós helyen áll az Európai Unióban” – hangoztatta Daea. Szerinte a 2017-ben, 2018-ban és 2019-ben elért kiemelkedő mezőgazdasági termelés annak köszönhető, hogy időben kifizették a területlapú támogatásokat, és uniós, illetve kormányalapokból beruházásokat hajtottak végre a mezőgazdaságban.
A bukaresti fórumon, amelyen részt vett Viorica Dăncilă kormányfő is, és amelyhez üzenetet intézett Phil Hogan, az Európai Bizottság leköszönő agrárbiztosa, mintegy tizenegyezer gazda vett részt az ország egész területéről. Hargita megyéből a megyei Mezőgazdasági Igazgatóság szervezésében 81 termelő vett részt a fővárosi fórumon. Török Jenő, a szakigazgatóság vezetője tegnap lapunknak elmondta, a résztvevőket úgy választották ki, hogy a mezőgazdaság valamennyi ágazatát – legyen szó növénytermesztésről, állattenyésztésről vagy mé­hészetről – legalább öt gazda képviselje, ezenkívül a megyében működő mezőgazdasági szövetkezetek és élelmiszeripari egységek, tejfeldolgozók, pékségek vezetőit is meghívták.

HN-információ

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb