2021, január 23, szombat.
custom_html_banner1

Terméshozamban mérhető az öntözés

Határozott igény fogalmazódott meg Alcsíkon öntözőrendszerek kiépítésére. Az erre mutató, Csíkszentmártonban tartott tanácskozáson kiderült: az ár­víz­védelmet, az öntözést és a turizmust is kiszolgálhatná a vízgazdálkodási rendszer.

Pityókaültetvény öntözése a Fiság patakából Csíkszentmárton határában. Máshol is alkalmaznák Fotó: Domján Levente
Pityókaültetvény öntözése a Fiság patakából Csíkszentmárton határában. Máshol is alkalmaznák Fotó: Domján Levente

Az időjárás változásával a csapadék évközi eloszlása kiszámíthatatlan lett. Míg régen az alcsíki mezőkön akár 700 liter esőt is mértek négyzetméterenként egy vegetációs időszakban, addig idén nyáron a csapadék nem haladta meg a 230 litert négyzetméterenként – tudtuk meg Keresztes Veczeltől. A Burgabotek Mezőgazdasági Társulás vezetője elmondta: az idén 120 hektáron termeltek burgonyát, a terület egyharmadát tudták öntözni. – Elsősorban a kései fajtáknál okoz gondot a nyár végi, hosszan tartó szárazság, ilyenkor akár negyvenszázalékos terméskieséssel is számolni kell – jegyezte meg Keresztes Venczel. Öntözés nélkül a termés csupán tíz százaléka lesz nagy méretű pityóka, ami az értékesítésnél bevételkiesést okoz.
A termelő szemszögéből az öntözés fontossága nem kérdéses, állapította meg a szakember. Keresztes szerint ugyanakkor a most körvonalazódó öntözőrendszer kiépítése a vízgazdálkodás terén is rendet teremthet a mezőkön. Megjegyezte: ők tíz éve öntöznek és szerződést kötöttek a vízhasználatra. Az idén ezer köbméter vízre 3 lejt kell fizetni.
Az öntözés mellett a vízgazdálkodási beruházásnak fontos szerepe lehet az árvízvédelemben és a turizmusban is – összegezte a csíkszentmártoni megbeszélésen elhangzottakat Márton István, a megyei tanács Vidékfejlesztési Egyesületének vezetője. Az egyesület által kezdeményezett fórumon elhangzott: szükség van egy vízgazdálkodási társulás vagy egyesület bejegyzésére, amely a pályázati ügyintézésen túl a rendszer működtetését is vállalja.
– Az öntözési rendszerekről minden alcsíki településen beszélni kell. A polgármesterek össze kell hívják a mezőgazdasági termelőket, a közbirtokosságok képviselőit. A kérdést alcsíki szinten kell megoldani, hiszen egy-egy patak több települést, több mezőrészt is érint – hangsúlyozta Márton István.
– A mezőgazdasági termelők önmagukban nem tudják ezeket a beruházásokat megvalósítani, ezért fontos, hogy a polgármesteri hivatalok részt vállaljanak a rendszerek kiépítésében. Csíkszentmárton Polgármesteri Hivatala több felhagyott kavicsbányával is rendelkezik, amelyek alkalmasak lehetnek víztároló tavak kialakítására – mondta Gergely András. Csíkszentmárton polgármestere kifejtette: készek egy, a községre vonatkozó előtanulmány finanszírozására, hogy lássák, milyen lehetőségek vannak helyi szinten a mezők öntözésére.

Daczó Dénes

Kapcsolódó cikkek:

14,347RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb