2021, január 17, vasárnap.

Terményszekérrel segítették a gyerekek ellátását

Egyetlen programpontját tudták megszervezni idén a hagyományos őszi gazdanapnak Gyergyószentmiklóson: a terményszekér megtöltését. A jótékonykodás során összegyűlt zöldség, gyümölcs ezúttal a gyerekek ellátását könnyíti meg.

Minden évben nagy érdeklődés övezi Gyer­gyó­szent­mik­ló­son az őszi gazdanapi sokadalmat és nagyvásárt. Ilyenkor kistermelői vásár, mezőgazdasági gépek és eszközök bemutatója szokott látványos és érdekes lenni a helyi zöldségpiacon. Mellette kamramustra során a háziasszonyok szokták versenyre vinni befőttjeiket, és rendszerint előadásokat is tartottak kertészkedéshez a mezőgazdasághoz értők. Az önkormányzat túróspuliszkát szokott főzni ilyenkor, amiből mindenkinek jut, a termésre és a gazdálkodókra pedig papi áldás is jutott minden évben. Ez most mind elmaradt, a hagyományos rendezvény egyetlen pontját szervezték meg csupán. A megrakott jótékonysági terményszekeret minden évben egy előre meghatározott szociális intézmény kapja. Most a város végi gyermekotthon kapta meg a szekér tartalmát. Rengeteg burgonya, káposzta, sárgarépa, egyéb zöldségfélék kerültek most is bele, jóval nagyobb mennyiségben, mint a korábbi években. A szervezők azt mondták, többnyire a piacon vásárolták meg a zöldségeket az adakozók, de volt olyan is, aki otthonról, saját terméséből hozott. Némelyek készpénzt ajánlottak fel, 160 lej gyűlt össze így, amiből az otthonnal egyeztetve, a szükséges tartós élelmiszereket fogják megvásárolni. A terményszekérről az otthonban élő gyerekek egykettőre lekapkodták a zöldségeket, a kukoricának és a szilvának örvendtek leginkább a kicsik. Az otthon vezetője, Tusa Lajos hálásan köszönte mindenkinek a felajánlását.

– Minden adomány nagyon jól fog. Az elmúlt években nemigen kértünk, sem a hivataloktól, sem magánszemélyektől. Mégis kaptunk, sokan kerestek meg különböző felajánlásokkal – mondta Tusa Lajos.

A gyermekotthont egyébként többnyire külföldi segítséggel, adófelajánlásokból és egyéb adományokból tartja fenn az Ora International segélyszervezet. Jelenleg húsz lakója van az intézménynek, de volt olyan év is, amikor harmincöt bentlakójuk volt. Most a gyermekvédelemben az az irányelv, hogy ha egy mód van rá, családokhoz, nevelőszülőkhöz kerüljenek a gyerekek. Az otthonban élők is rendszeresen járnak iskolába, teljes ellátásban részesülnek, ugyanakkor közösségi és sportprogramokat is szerveznek számukra. A nevelőknek arra is van gondjuk, hogy a munkával is megismerkedjenek a kicsik, beosztás szerint besegítenek a házimunkába, a zöldségtermesztésbe is.


Előző cikkPityókaszedés kalákában
Következő cikkSakksuli (448.)

Kapcsolódó cikkek:

14,313RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb