Termeléshez kötött uniós kiegészítő támogatás: Nagyobb összeg érkezik a növénytermesztők számlájára

3 686

Több mint négyszázmillió lej, termeléshez kötött uniós kiegészítő támogatást készül szétosztani a mezőgazdasági minisztérium a hazai növénytermesztők között. A várhatóan két héten belül folyósítandó támogatásból Hargita megyéből leginkább a cukorrépa- és a lucernatermesztők, valamint a pityókát ipari feldolgozásra termelő gazdálkodók részesülhetnek.

Gépesített burgonyabetakarítás Szépvíz határában. Támogatott termelés                             Fotó: Domján Levente

Közvitára bocsátotta a 2019-re járó uniós növénytermesztési kiegészítő támogatások keretösszegeiről szóló jogszabálytervezetét a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium. A tervezet alapján a szaktárca a hazai növénytermesztők uniós forrásokból történő, termeléshez kötött támogatására 85,506 millió eurót, azaz 406,121 millió lejt szán. A pénzt tavalyi támogatásigényléseik alapján kapják a gazdák.
A rendelkezésre álló, az Európai Bizottság által is jóváhagyott keretösszegből a szójatermelők támogatására 33,434 millió eurót szán a szaktárca, míg a lucernatermelőket 16,354 millió eurós keretösszegből segítik. A konzervipar megrendelésére borsót és szemes babot termelő gazdák között 440 ezer eurót, a rizstermesztők között 4,9 millió eurót, az ipari len- és kendertermelők között pedig 196 ezer eurót készül szétosztani a minisztérium. A hivatalos módon vetőmagpityókát termelő cégek tevékenységét ezúttal 840 ezer eurós keretösszegből, míg a burgonyát élelmiszeripari feldolgozásra termelők munkáját közel 5 millió eurós – egészen pontosan 4 millió 995 ezer eurós – keretösszegből támogatják. A jogszabálytervezet szerint jelentős keretösszeget különítettek el a cukorrépatermelők támogatására is: a cukoripari alapanyagot termesztő gazdák összesen 18,752 millió eurós pénzügyi segítségre számíthatnak. A komlótermelőket tavalyi terméseredményeik alapján közel 132 ezer eurós segítségben részesíti a minisztérium, míg a gyümölcsöt – szilvát, barackot, almát, meggyet és cseresznyét – a feldolgozóipar szükségletére termesztő gazdák 510 ezer euró érkezésére számíthatnak.
Az intézkedés keretében támogatásban részesülnek a szántóföldi és az üvegházi, fóliasátras zöldségtermesztők is. Azokat a termelőket, akik a szabad ég alatt paradicsomot a konzervipar számára termelnek, 1,44 millió eurós keretösszegből támogatják, míg az uborka szabadföldi termesztése esetében 53 650 euró a támogatásra szánt keretösszeg. A friss fogyasztásra szánt paradicsomot, paprikát, káposztát és padlizsánt, valamint az uborkát friss fogyasztásra vagy ipari feldolgozásra termesztő gazdákat ezúttal 3,457 ezer eurós keretösszegből támogatja a mezőgazdasági minisztérium.
A keretösszegek függvényében a hektáronkénti támogatás nagyságának meghatározása, valamint az uniós kiegészítő támogatás folyósítása a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) feladata. A növénytermesztőknek járó támogatást 4,7496 lej/eurós átváltási árfolyammal kalkulálja az ügynökség – derül ki a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium honlapján elérhető kormányhatározat-tervezetből.

HN-információ

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.