Terméketlen szépség

Különleges előadással jelentkezik a Tomcsa Sándor Színház

108

Újabb izgalmas együttműködés eredményeként különleges gyümölcs érett be a székely­ud­var­helyi társulatnál: új, országos szinten kevéssé ismert és alkalmazott színházi nyelvet használó, a mozgásszínház gyűjtőfogalmán túlmutató előadást mutatnak be ma este, színpadi stúdiótérben.

Andrea Gavriliu és Zakariás Zalán. Újfajta színházi nyelv Fotó: Tomcsa Sándor Színház

A Terméketlen szépség című előadás rendező-koreográfusa, Andrea Gavriliu nem ismeretlen a székelyudvarhelyi közönség számára, tavaly szeptemberben ugyanis a 10. dráMA színházi találkozó vendége volt, és lenyűgözte a nézőket OST (Organic Sound Twist) című egyéni előadásával.

Fizikai színház
A bemutatót beharangozó múlt heti sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a műfajilag – az angol physical theatre alapján – fizikai színházként meghatározható új előadás szereplői a szöveg mellett legalább ugyanakkora hangsúllyal kommunikálnak a testükkel, mozdulataikkal, és a zenének, illetve a ritmusnak is kiemelkedő szerep jut.
– A fizikai színház egyik legfőbb jellemzője, hogy nem felismerhető, kategóriába sorolható táncstílusok jelennek meg benne, hanem a különböző stílusok tetszőleges ötvözetei. Egy másik lényeges eleme a szöveg jelenléte, amelynek szerepe közvetíteni azt, amit a test nem tud. Romániában ez még új és ismeretlen színházi forma, de Európában már jó ideje hangsúlyosan jelen van a fizikai színház – fogalmazott Andrea Gavriliu.

Olvasmányélmények mozgásban
Megtudtuk, hogy a rendező-koreográfus olvasmányaiból merített inspirációt a Terméketlen szépséghez, amely a kapcsolatokról, szerelemről, a szerelembe esés gondolatáról, a szerelem abszurditásáról szól. Andrea három könyvet emelt ki, amelyek alapján összeállította az előadást. Nagy hatással voltak rá egyrészt Charles Bukowski versei, amelyek közül egyet teljes egészében, egy másikból pedig egy részletet használt fel a szövegben. Másik inspirációs forrása, Bertrand Russell a téma filozofikusabb, tudományosabb oldalát képviseli, Radu Paraschivescu újságíró egyik könyve pedig – noha nincs köze a szerelemhez – a harmadik inspirációs pillér. Ez utóbbi a szórakoztatásra épülő rétegét adja a produkciónak. A könyv egyébként az embernek a statisztikák, adatok iránti kényszeres igényéről szól, arról, hogy mindenre receptet és válaszokat akar.

Kilépés a komfortzónából
A Terméketlen szépség díszlet- és jelmeztervezője ugyancsak vendég a székelyudvarhelyi színháznál. Alexandru Petre pályája elején tart, és Andrea szerint rendkívül tehetséges. Az előadás zeneszerzője Mihai Dobre, aki sokaknak onnan lehet ismerős, hogy a Șuie Paparude együttes alapító tagja.
A szokatlan színházi nyelv nagy kihívást jelentett a társulat tagjainak.
– A próbafolyamat az egész csapatot kimozdította a komfortzónájából, a rutinból. Egy teljesen új nyelvet kellett rövid idő alatt elsajátítani, aztán használhatóvá fejleszteni – fogalmazott Esti Norbert színművész.
A Terméketlen szépség bemutatóját ma, április 1-jén 19 órától tartják, de ebben a hónapban több ízben is játsszák majd. Zakariás Zalán, a Tomcsa Sándor Színház művészeti vezetője a premier kapcsán így nyilatkozott:
– Azt szeretnénk, hogy a színház által a néző is felfedezze, hogy újabb és újabb lehetőségek vannak arra, hogy üzeneteket közvetítsünk.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek