Terjed a vírus Gyergyószéken

91

Tovább nőtt a sárgaságos megbetegedések száma Gyergyó­szentmiklóson. A szakemberek szerint nagyobb odafigyelésre van szükség a személyes higiénia terén.

Nőtt a sárgaságos betegek száma. Egyre forgalmasabb a fertőző osztály Fotó: Nagy Levente

Újabb hepatitisz A vírussal fertőzött betegek kerültek a gyergyószentmiklósi kórház fertőző osztályára, így már a negyvenet is meghaladja a sárgasággal kezeltek száma – tájékoztatott dr. Dogar Maria Laurenţia osztályvezető főorvos. Tíz nap alatt tízzel nőtt a betegek száma.
Amint arról január végén beszámoltunk, novemberben a téglagyári roma közösség tagjai között ütötte fel a fejét a betegség, aztán gyorsan terjedt a rendkívül ellenálló vírus. A betegeknél a kórra jellemző tünetek jelentkeztek: hányinger, hányás, hasfájás, légúti problémák, sötét színű vizelet, világos színű széklet és a bőr, valamint a szem sárgulása.
A betegség jellegzetessége, hogy már a tünetek megjelenése előtt újabb személyeket fertőzhet meg az, aki elkapta a vírust. A fertőzött beteg akár húsznál több másik személynek is továbbadhatja a kórt. A betegség tehát könnyen terjed, elegendő hozzá a kézfogás vagy egy olyan ajtókilincs megfogása, amelyet előzőleg hepatitisz A vírussal fertőzött személy érintett.
Bár a betegség lefolyása nem súlyos, és a betegek teljesen meggyógyulnak, mégis kellemetlen annak, aki elkapja, ugyanis 21 napot kell kórházban töltenie, hosszasan kell diétáznia, több rendben laborvizsgálatokat kell végeztetnie.
Dr. Dogar hangsúlyozta: figyeljen oda mindenki a személyes higiéniára, hogy a vírus terjedése megfékezhető legyen. A személyes tisztálkodási eszközök, evőeszközök alapos tisztítása mellett nagyon fontos a gyakori kézmosás, és figyelni kell arra is, hogy ezt a gyerekek is megfelelően végezzék el, ugyanis főként őket érinti a betegség. Kétéves a legfiatalabb azok közül, akik elkapták a sárgaságot Gyergyószentmiklóson.
A kórház fertőző osztályának Kárpátok utcai épületében, a járóbeteg-rendelőben fogadják azokat, akik valamely fertőző betegség gyanújával mennek orvoshoz. A bejárat az épület hátsó részén található.

Nagy Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek