Terjed a sertéspestis

Bihar megyében 18 fertőző gócot találtak

96

Afrikaisertéspestis-gócokat találtak Bihar megyében. 17 esetben házisertéseknél, egy helyen vaddisznóknál mutatták ki a betegséget – közölte tegnap a Bihar Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság. Az afrikai sertéspestissel való fertőzöttséget a Bukaresti Állatorvosi Diagnosztikai Intézet laboratóriumában végzett analízisek megerősítették. A sertéspestissel fertőzött háziállatokat Apátkeresztúron, Érolasziban, Kis­kerekiben, Hegyköz­szent­mik­ló­son, Vedresábrányban, Érkeserűn, Érköbölkúton és Albison találták. Az érköbölkúti vadászati kerületben sertéspestissel fertőzött vaddisznókat is azonosítottak.
A betegség elterjedésének megakadályozása érdekében fel kellett áldozni a beteg állatokat és az azokkal érintkezésbe lépett sertéseket is, összesen 202 egyedet. Az állatok tulajdonosai állami kárpótlást kapnak.
A fertőzés miatt a hatóságok korlátozásokat vezettek be a sertéshús, illetve az élő állatok szállítása terén. Az afrikai sertéspestis emberre nem veszélyes betegség, de súlyos gazdasági következményekkel járhat.

Agerpres

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.