Terítéken a város költségvetése

93

Még csak tervezet Székely­ud­var­hely idei költségvetése. A megvitatására ma ül össze az önkormányzat, de vélemények, ellenvetések, nemcsak az ellenzék részéről, már bőven vannak.

A székelyudvarhelyi városháza. Érvek és ellenérvek Fotó: Asztalos Ágnes
A székelyudvarhelyi városháza. Érvek és ellenérvek Fotó: Asztalos Ágnes

A büdzsé tervezetével kapcsolatos kifogásait fogalmazta meg Arros Orsolya, az RMDSZ udvarhelyszéki nőszervezetének elnöke és kijelentette: szakítani kell a titkos költségvetések gyakorlatával, átlátható városgazdálkodásra van szükség.

Arros: miért titkolóznak?
Az előválasztáson is induló Ar­ros szerint elfogadhatatlan, hogy a városvezetés nem tájékoztat arról, hogy mire fogja elkölteni az udvarhelyi lakosok pénzét. A büdzsé tervezetéből többek között kiderül, hogy a közbiztonság ebben az évben sem lesz prioritás, hiszen miközben az Udvarhely napilap 250 000 lejt kap, a helyi rendőrség fejlesztésére csak 210 000 lejt irányoztak elő. A tervezet szerint a legnagyobb új beruházás idén egy újabb körforgalom, amely 300 ezer euróba kerül, ezzel kapcsolatosan azt hangsúlyozta Arros, hogy egy körforgalom még sehol nem hozott létre munkahelyeket, nem segítette a fiatalokat az itthonmaradásban, nem támogatta a családokat. A nőszervezeti elnök kitért arra is, hogy a 2007–2013-as európai költségvetési időszakban a Regionális Operatív Programban Székelyudvarhely csak két pályázatot bonyolított le, ezzel jelentősen elmarad más székelyföldi városok mögött.

MPP: visszautasítva minden javaslat
Több ponton is kifogásolják a tervezett költségvetést a polgáriak, de úgy néz ki, beleszólni nem tudnak. A keddi szakbizottsági ülésen ugyanis egyet sem fogadtak el azokból a már elkezdett és idénre tervezett beruházásokra vonatkozó, pénzátcsoportosítási módosító javaslatokból, amit előterjesztettek – tájékoztatott Orbán Balázs frakcióvezető.
A polgári párt képviselői sokallják a hivatal anyagi kiadásaira elkülönített „felduzzasztott és ellenőrizetlenül elköltött” pénzösszeget és nem értenek egyet azzal, hogy az Urbana Rt. költségveté­sének 38 százalékát a városkasszából fedezzék, illetve hogy a szolgáltató törzstőkéjét 300 ezer lejjel emeljék.
Az utak javítására szánt 2,8 millió lejjel egyetértenek, de azzal nem, hogy nincs pontosítva, mikor, hol és mit javítanak. Pénz utakra biztos lesz, mert előkerült az előző években különböző beruházásokra szánt, de „elspájzolt” 10 millió lej ”.
A polgáriak nem támogatják továbbá, hogy az Udvarhely napilapot kiadó Udvarhely Média Kft. törzstőkéjét 250 ezer lejjel megnövelje a hivatal. Ezt az egyébként törvénybe ütköző javaslatot a szakbizottságban két RMDSZ-es tanácsos is megvétózta.

EMNP: esély nincs beleszólni
A pénzek elköltésének átláthatatlanságát, a fejlesztési stratégiák hiányát kifogásolják a néppártosok, és azt, hogy nincs beleszólásuk a büdzsé tervezetének elkészítésébe.
Nem értenek egyet azzal, hogy további összeget „pumpál” bele a városvezetés a közös távhőrendszer modernizálásába, miközben legalább 10 évre lenne még szükség ahhoz, hogy gazdaságossá váljon a hálózat, és a lakossági árat a város jelentős hozzájárulásával tudják viszonylag alacsony szinten tartani.
A beruházásra fordított összeget, az alig 16 százalékot viszont keveslik.
Úgy gondolják, hogy az Urbana Rt. és az Udvarhely Média Kft. törzstőkéjének emelésére szánt több mint 500 000 lej hasznosabban is elkölthető lenne. Többek közt javasolják a civilszervezeteknek szóló pályázat anyagi kereteinek bővítését, illetve kiegészítését is egy olyan tétellel, amely szerint azok a vállalkozások is pályázhassanak közösségi programokra, amelyek munkahelyeket teremtenek.
Fontos beruházásoknak készült el a terve, de a megvalósításra annyira kevés összeget irányoz elő a tervezet, hogy abból semmit nem lehet elvégezni – vélekedett Jakab Attila, az EMNP megyei és helyi elnöke. Példaként a kutyamenhelyet emelte ki, amelynek elkészítése 1 050 000 lejbe kerülne, de most csak 200 000 lejt különítenének el erre a célra – kérik az összeg megduplázását.
Jakab megjegyezte: a szakbizottsági üléseken kiderült, hogy maguk az RMDSZ-es tanácsosok sem ismerik teljes egészében a büdzsétervezetet, sőt az általuk javasolt korábbi tételek sem valósulnak meg maradéktalanul.
Nehezményezik a néppártiak a tartalékalap kérdését is. Elég nagy összeget spórolt meg a város, és ezt a választások évében készül elkölteni.
– Látványos beruházásokra készülnek a kampány idején: a Haberstumpf-villa befejezése, a volt Stúdió mozi előtti tér rendezése (két éve készen van a terv), sportpálya építése a Csereháton – sorolta Jakab.

RMDSZ: nem tökéletes, de szakmai
A költségvetéssel kapcsolatosan a helyi RMDSZ önkormányzati frakciója közleményt adott ki, amely egyben üzenet is az ellentábornak. Úgy vélik, nemcsak Udvarhely, de egyetlen település esetében sem lehet egy mindenkinek megfelelő büdzsét összeállítani. Emlékeztetnek arra, hogy a 2009-es gazdasági válságot még nem heverte ki a város, és a megyei tanács sorozatosan „bünteti” Udvarhelyt azzal, hogy elzárta a pénzcsapot. Nemcsak a kákán csomót kereső, populista politikát folytató, az ígéreteit be nem váltó ellenzék a kerékkötő, de a titkosított költségvetést vizionáló, a belső bomlasztást generáló erők is.
A választásokat megelőző, mesterségesen gerjesztett hangulatra a helyi RMDSZ frakciója nem kíván felülni, sem olyan kesztyűket felvenni, amelyek csak a lejáratásról, nemtelen arculcsapásról szólnak, és csak bizonyos személyek, pártok, szervezetek opportunizmusát szolgálják” – fogalmaznak a közleményben.
Kijelentik: támogatják a szakmailag megalapozott, felelőtlen ígéretektől mentes, az udvarhelyiek érdekeit és a város dinamikus fejlődését is szolgáló költségvetést.

Asztalos Ágnes
Lázár Emese

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek