2021, január 18, hétfő.

Terítéken a szemétügy

A Hargita megyei hulladékgazdálkodás helyzetéről szóló, a környezetvédelmi ügynökség vezetője által bemutatott jelentés képezte a prefektusi kollégium tegnapi ülésének egyik napirendi pontját. Hogy a tájékoztatás a témában teljes legyen, Barti Tihamér, a megyei tanács elnöke is ismertette a jelenleg zajló, megyei hulladékgazdálkodási projektet.

Petres Sándor, Jean Andrei Adrian és Barti Tihamér Fotó: Balázs Árpád
Petres Sándor, Jean Andrei Adrian és Barti Tihamér Fotó: Balázs Árpád

Tíz engedélyezett köztisztasági vállalat végzi Hargita megye településein a hulladékgazdálkodást, az összegyűjtött szemét pedig a Cekend-tetőn lévő, a brassói, illetve a segesvári tárolóba kerül – derül ki a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség beszámolójából, amelyet Domokos László igazgató ismertetett a prefektusi kollégium ülésén, tegnap.
Mivel a téma érinti azt a nagyszabású projektet, amely a megye hulladékgazdálkodását hivatott megoldani, az ülésen jelen volt Barti Tihamér, a megyei tanács alelnöke is, aki ismertette a projekt jelenlegi állását. Azt mondta, a megyében nyolc szeméttározót kell bezárni, ezek a bezárási munkálatok jól haladnak, és ugyancsak nagyon jól haladnak az új, remetei szeméttározó építésével is. Szintén a kollégiumi ülés napirendjén szerepelt a vámügy idei első félévi tevékenységi beszámolója is. Ebből kiderült, hogy az említett időszakban importáru között az élelmiszerek csomagolására használt műanyag membránok vitték a prímet, de hoztunk be gumiabroncsokat, étrend-kiegészítőket, cérnát, WC-papírt, papírárut, gépkocsikat, bútort, deszkát, napelemeket – hogy csak néhányat említsünk. A legtöbb terméket Törökországból és Kínából importáltuk, de ott van a sorban Fehéroroszország, Ukrajna, az Amerikai Egyesült Államok, Szerbia vagy éppen Svájc is.
Ami az exportot illeti, a borvíz vezeti a sort, ezt követi a sorban a sör, a fából készült bútor, a deszka és a rönkfa, az üdítők és a faházak. A célországok között pedig szerepel Kanada, Moldávia, Izrael, az Egyesült Államok, Kína, Törökország, de olyan országok is, mint az Egyesült Arab Emírségek vagy Bahrein.

Forró-Erős Gyöngyi

Kapcsolódó cikkek:

14,316RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb