csütörtök, november 26, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

„Terhes” feleségek

Az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) hétfői közleménye szerint Gheorghe Falcă aradi polgármester esetében összeférhetetlenséget (conflict de interese) állapítottak meg. Az elöljáró 2008 és 2016 között több tucatnyi olyan különböző okiratot hagyott jóvá, illetve írt alá polgármesterként, amelyeket a Pro Architectura Arad állított össze és nyújtott be. Ezzel nem is lenne baj, igen ám, de a szóban forgó cégnek Falca és felesége társtulajdonosa, mi több, ez utóbbi egyben ügyvezetője is. A közlemény szerint a vizsgált időszakban a kft. 403 ezer lejnyi osztalékot fizetett ki, s ilyenképpen Gheorghe Falcă és felesége közvetett módon anyagi haszonra tett szert. Az ANI az ügyet kivizsgálásra megküldte az illetékes ügyészi szervekhez. Hogy mi lesz annak a további sorsa, az majd a későbbiek során el fog dőlni. Van egy érdekes vetülete is ennek az ügynek, nevezetesen az, hogy Falcă egykori feleségéről van szó.
Nos, a jelek szerint az ANI által megejtett kivizsgálás során vált „terhessé” a polgármester számára a neje, s ennek okán benyújtotta a válókeresetet, s a válást a múlt esztendő júniusában mondták ki. Nem az első eset, amikor ilyen „terhesség” jelentkezik: Liviu Dragnea, a szociáldemokrata párt elnöke, illetve a képviselőház elnöke is akkor vált el egykori nejétől, amikor egy „közös” ügyük kapcsán velük szemben bűnüldözési eljárás indult. Annak idején Teleorman megye elnöki minőségében rábírta a Teleorman megyei szociális gondozási és gyermekvédelmi vezérigazgatóság illetékeseit arra, hogy alkalmazzanak két olyan személyt, akik tényleges tevékenységüket a szociáldemokrata párt megyei szervezetének keretében fejtették ki. Ebben az ügyben a bűnvádi eljárást már lefolytatták, és jelenleg folyamatban vannak a bírósági tárgyalások. Az ügyben vádlottként szerepel Dragnea, aki az ügyészek szerint elkövette a szolgálati visszaélésre és okirat-hamisításra való fejbujtás bűntényét, de a felesége is, akit szolgálati visszaéléssel vádoltak meg, ugyanis a szóban forgó ügyben megvolt a maga szerepe, lévén, hogy a vezérigazgatóságnak ő volt az illetékes tisztségviselője. Menet közben viszont megszületett már egy döntés: a múlt esztendőben Liviu Dragnea elvált feleségétől.
Vannak olyan esetek is, amikor magas rangú tisztségviselők házaséletében másabb jellegű terhek jelentkeznek. 2015 októberében az akkori honvédelmi miniszter, a liberális Teodor Atanasiu és titkárnője között olyan kapcsolat alakult ki, amire ráment a házassága, s utólag frigyre lépett az egykori titkárnőjével. És ez történt 2015-ben a képviselőház akkori elnöke, Valeriu Zgonea esetében is, aki egyik tanácsadójával váltotta fel egykori nejét.

Hecser Zoltán

Kapcsolódó cikkek:

14,236RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb