Terepen a városi kertészet

74

Elkezdte a tavaszi munkálatokat Csíkszereda Polgármesteri Hivatalának városi kertészete: múlt héten a városközpontban található parkokat ellenőrizték, a beteg vagy száraz faágakat, ahol kellett, lemetszették.

A kertészek metszik a park fáit. Kedvezőtlen időjárás Fotó: Pál Bíborka
A kertészek metszik a park fáit. Kedvezőtlen időjárás Fotó: Pál Bíborka

Ellenőrzi a város növényzetének állapotát a csíkszeredai városi kertészet, Burista Csilla kertészmérnök szerint az elmúlt hónapok időjárása nem kedvezett a hagymás növényeknek.
– Az állandó hőmérséklet-változás, a felmelegedést váltó mínusz fokok megviselik a növényeket. Állandó hőmérsékletben és hótakaró alatt biztosabban átvészelik a téli időszakot, mint az ilyen szeszélyes időjárásban – mondta lapunknak.
A kertészmérnök szerint a következő időszakban a kertészet munkatársai ellenőrzik a városban található fák, növények állapotát, a színház melletti parkban és a központi parkban is voltak olyan száraz faágak, amelyeket a múlt hét során eltávolítottak.
– Lakossági bejelentéseket is kapunk, hogy hol vannak olyan beteg fák, amelyeknek az ágai az autósforgalmat vagy a gyalogosokat veszélyeztetik, ezeket kivágjuk vagy visszametsszük. A Müller László utcában és a Temesvári sugárúton például a járdára behajlanak a faágak és zavarják a gyalogosforgalmat. Ezért visszametsszük – közölte Burista.
A következő hetekben a fák mellett a zöldövezeteket és a virágágyásokat is meggereblyézik a kertészet munkatársai, felfrissítik az aljnövényzetet, visszametszik a rózsákat.
– Dolgozni fogunk a Testvériség sugárúton és a Kossuth utcában, az ősszel innen kivágott fák gyökereit eltávolítjuk és helyükbe új fákat ültetünk – részletezte.
A kertészet vezetője szerint a Testvériség sugárúton a kivágott 33 fa helyett 45-öt ültetnek vissza, az ide tervezet díszalmafákat egymástól tízméteres távolságra helyezik el. A Kossuth utcában pedig 15 új hársfát ültetnek a régiek helyett.

Pál Bíborka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.