2021, január 28, csütörtök.
custom_html_banner1

Teremfocival kellene kezdjenek a gyerekek

Ötvenegyedik születésnapját ün­nepelte Jakab Zoltán, a román teremlabdarúgó-válogatott ko­rábbi szövetségi kapitánya, illetve a székelyudvarhelyi terem­fociélet felvirágoztatója. Véleménye szerint a futsal nem veszélyezteti a nagypályás focit.

Születésnapi interjút készített a Román Labdarúgó Szövetség (FRF) Jakab Zoltánnal, aki június 16-án ünnepelte 51. születésnapját. „Soha nem töltöttem ennyi időt otthon. Amióta 20 évvel ezelőtt útjára indítottuk a futsalt Székelyudvarhelyen, soha nem volt ilyen hosszú vakációm. Hiányzik is a futsal és minden, ami a sporttal kapcsolatos” – fogalmazott Jakab az elmúlt hónapok eseményei kapcsán. A szakember pályafutása legemlékezetesebb pillanatai közé sorolja a Székelyudvarhelyi Sport Klubbal megnyert első bajnoki címét 2003-ból, a Dévával nyert bajnoki címet és a csapattal a Bajnokok Kupájában elért 6. helyezést. Szintén a legszebb pillanatok között tartja számon, amikor 2007-ben a román válogatottat kivezette az Európa-bajnokságra – az ország történelmében első alkalommal.

Jakab büszkeséggel mondhatja magáról, hogy húsz olyan játékost nevelt, akik később bemutatkoztak a román válogatottban és további három játékost, akik a magyar címeres mezt húzhatták magukra. Külön kiemelte Bíró Attila, Mánya Szabolcs, Tifán Norbert és Miklós Tamás nevét.

A tréner szerint sokat fejlődött a futsal Romániában, annak ellenére is, hogy kevesebb a csapat, mint egy-másfél évtizeddel korábban. „Sokakkal ellentétben, én úgy gondolom, a futsal nem jelent veszélyt, fenyegetést a nagypályás labdarúgásra. Mi több, meggyőződésem, a két ágazatnak szorosabban kellene együttműködnie” – mondja.

A nagypályás székely válogatott kapitányaként is ismertté vált Jakab szerint 8-10 évesen minden gyereknek teremfocival kellene kezdenie – hasonló véleményen van Dárdai Pál is, a magyar válogatott, illetve a Hertha Berlin korábbi trénere –, majd 14 éves kora körül választania a labdarúgás két válfaja között. „Az nem nagyon működik, hogy 18 évesen, amikor nagypályán nem látnak perspektívát, átlovagoljanak a futsalra.” Mindemellett télen teremben kellene edzeniük, véli.

Előző cikkAz érintés
Következő cikkCsaknem ezer új megbetegedés

Kapcsolódó cikkek:

14,357RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb