Terelőút épül Gyergyószentmiklóson

65

Terelőút épül Gyergyószent­miklóson Hargita Megye Tanácsának támogatásával. Az elképzelés szerint az Állomás utcát a szárhegyi úttal kötné össze, mentesítve így a város egy részét a teherforgalomtól. Az út megépítése érdekében az önkormányzat képviselő-testülete meghozta az első szükséges közigazgatási döntést.

Terelőút kötheti össze Gyergyószentmiklóst és Szárhegyet. Szabadulnának a nehézgépjárművektől Fotó: Lázár Hajnal
Terelőút kötheti össze Gyergyószentmiklóst és Szárhegyet. Szabadulnának a nehézgépjárművektől Fotó: Lázár Hajnal

A gyergyószentmiklósi városi tanács jóváhagyta, hogy saját tulajdonaként telekkönyveztesse az önkormányzat azt a mezei utat, amely az Állomás utcából a szárhegyi útra vezet. Nagy Zoltán alpolgármester kifejtette, erre a döntésre azért van szükség, hogy a közeljövőben terelőút épülhessen azon a részen.

A megyei tanács költségvetéséből
– Partnerre találtunk a megyei tanácsban azon tervünkben, hogy az áthaladó teherforgalom egy részétől mentesítsük a várost – mondta a városvezető. Hozzátette, a városvezetés tervei szerint éppen a szóban forgó városrészen alakítanának ki ipari parkot, emiatt is hasznos lehet majd az ott áthaladó út. Mint elhangzott, megegyezés született arról, hogy a megyei önkormányzat költségvetéséből építenék meg az utat, viszont ennek alapvető feltétele, hogy tulajdonjogi szempontból rendezett legyen a terület. A tanácsülésen elhangzott, 910 méter hosszú, 10 méter széles sávról van szó, amely a most készülő parcellázási tervekben is útként szerepel, és jelenleg mezei útként használják az ott területtel rendelkező gazdák. Az alpolgármester hangsúlyozta, az átépítés miatt nem fog senki területének mérete csökkeni az érintett részen, az történhet meg, hogy szükség esetén egy-egy földterület pozíciója változik meg. Az első megszavazott tanácshatározat csupán a telekkönyvezés elindítására vonatkozik, majd arról, hogy a szóban forgó mezei utat átadják a megyei tanácsnak, ismét szavaznia kell a testületnek. Viszont ha az előkészítés jó ütemben halad, esély van arra, hogy egy éven belül átadják a forgalomnak az új kerülőutat – jegyezte meg az alpolgármester.

Zaj- és porszennyezést, kárt okozó teherforgalom
Gyergyószentmiklóson egyébként komoly probléma a terelőút hiánya, az áthaladó nehézgépkocsi-forgalom nagyon sok bosszúságot okoz az érintett városlakóknak, egyesek állítják, hogy a teherautók okozta trepidáció miatt házaik falai megrepedeztek, környékükön túlságosan nagy a por, ráadásul az érintett útszakaszokon gyakran keletkeznek újabb és újabb kátyúk.

[box type=”shadow” ] A megyei önkormányzat költségvetéséből építenék meg az utat, viszont ennek alapvető feltétele, hogy tulajdonjogi szempontból rendezett legyen a terület.[/box]

Lázár Hajnal

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek