Terebélyesedik a botrány

Egyre élesebb, kölcsönösen egymásnak szegezett nyilvános bí­rálatokkal folytatódott tegnap a Magyar Polgári Párt szé­kely­udvarhelyi szervezetén belüli közéleti botrány. Az MPP szé­kely­udvarhelyi szervezetének elnöksége, Mike Levente újdonsült elnök által aláírt közleményben nehezményezte, hogy Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere a marosvásárhelyi DNA-nál feljelentette munkatársait. Az elöljáró ugyanakkor mindezt szintén közleményben cáfolta, szerinte bírálóit az zavarja, hogy senkit nem enged lopni.

Gálfi Árpád és Mike Levente 2016-ban, a választási kampány idején. Összement a tej Fotó: Archív

Mint arról tegnap beszá­moltunk: a Magyar Polgári Párt székely­ud­varhelyi szervezetén belüli botrány hétfőn, június 15-én robbant ki a helyi szervezet Kossuth Lajos utca 20. szám alatti pártszékházában megtartott közgyűlésén. Előbb Gálfi Árpád – aki polgármesteri teendői mellett az MPP városi szervezetének elnöke is volt – berekesztette a gyűlést, a tagság egy része azonban ott maradt és Mezei János országos pártelnök elnöklete mellett újranyitották a lezárt jegyőzkönyvet. Ezt követően leváltották Gálfi Árpádot a helyi szervezet éléről, majd Mike Leventét választották a helyére, alelnöknek Csíki Endrét választották, az elnökség további tagjai pedig Ketesdi Imre, Waum Péter Máriusz és Tókos Szabolcs. A közgyűlésen történteket azonban teljesen eltérően értelmezik a felek.
Az elnökség álláspontja
Az elnökség közleménye szerint: a közgyűlésre meghívást kapott a Hargita Megyei Szervezet elnöke és alelnöke, a párt ügyvezető elnöke, valamint Mezei János országos elnök, akit a helyi elnökség előzetes döntése értelmében, az ülés vezetésére kért fel. Gálfi Árpád elutasította ezt, annak ellenére, hogy előzőleg ő is elfogadta és támogatta a helyi elnökség döntését. A helyi elnök és a helyi elnökség beszámolóinak elhangzása, illetve néhány hozzászólást követően Gálfi Árpád helyi elnök – a közlemény szerint gyávaságból és önkényesen – be akarta zárni a közgyűlést. „Ezzel a jelenlévők nagy többsége nem értett egyet, mert a közgyűlés által elfogadott napirendben szereplő beszámolók elfogadására, továbbá annak harmadik napirendi pontjának, a különfélék megtárgyalására nem került sor. Gálfi Árpád megfutamodását követően a többségben maradt tagság a közgyűlés folytatásáról döntött, a helyi elnök hiányában megbízva Mezei János országos elnököt a közgyűlés levezetésével. Ezt követően szavazat alá bocsátották az elhangzott beszámolókat, mely során Gálfi Árpád helyi elnök beszámolóját nem fogadták el. A kialakult bizalmatlansági helyzet miatt a közgyűlés titkos szavazással visszahívta, leváltotta Gálfi Árpádot” – olvasható a közleményben.

Gálfi: törvénytelenség
Ezzel szemben Gálfi Árpád azt állítja, a közgyűlésen 17 olyan új tag is részt vett, akik törvényesen nem voltak – mert nem is lehettek – az MPP tagjai, ugyanis ehhez nem került idejében sor a megyei elnökség közgyűlésére, így hivatalosan nem volt mód elbírálni az új tagok jelentkezését. „Ennek ellenére mégis megjelent a »Szász Jenő embereiként« emlegetett csoport által hozott 17 »új« tag, akik véleményem szerint tegnap (hétfőn – szerk. megj.) törvényesen még nem voltak tagjai az MPP-nek. Ezért a közgyűlés első órája egy heves vitával telt a jelenlévők legitimitását illetően, végül egy telefonbeszélgetésekre hivatkozó visszadátumozott jegyzőkönyv értelmében, amely az aláírásokat illetően is hiányos volt, az »érdekcsoport« és az országos elnök úr erőltette az új emberek ottmaradását. A harmadik napirendi pontban, az »Egyebek« kategóriában nem lehet elnököt váltani, visszahívni vagy választani. Erre vonatkozóan külön közgyűlés összehívása lenne szükséges” – fogalmazott közleményében Gálfi.

Kölcsönös szemrehányások
A helyi MPP elnöksége szerint Gálfit „gőg és a gyűlölség vezette oda”, hogy a marosvásárhelyi DNA-nál feljelentse munkatársait, MPP-s alpolgármesterét és egy udvarhelyi vállalkozást. Székelyudvarhely polgármestere ugyanakkor ezt cáfolja. Mint fogalmazott: nem személyeket és nem cégeket jelentett fel, hanem egy közbeszerzési ügy kivizsgálását kérte, a szóban forgó projektnek az iktatószámával és megnevezésével. „Én nem lopok, és ez nagyon sok embernek tetszik. Másokat sem engedek lopni, de ez már egyes érdekköröknek nem tetszik” – közölte Gálfi Árpád.

HN-információ

Előző cikkMagyar Polgári Perpatvar
Következő cikkIzgalmak nyara

Kapcsolódó cikkek:

14,241RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Decemberi első műsorunk igazi meglepetés finomságokkal készült: készítsünk gom…

Decemberi első műsorunk igazi meglepetés finomságokkal készült: készítsünk gombóc levest jó sok tormával, töltsünk kolbászt újszékelyi módra. Ha kíváncsi rá, hogy mi a lecsi-pecsi,...