Terápiás foglalkozások cukorbetegeknek

74

Cukorbeteg gyermekek számára szervezett tábort az elmúlt héten a Hargita Megyei Ifjúsági és Gyerek Cukorbetegek Egyesülete Gyergyószentmiklóson. Negyven résztvevőnek tartottak szakemberek irányításával különféle terápiás foglalkozásokat. 

 

Az elmúlt napokban vidám hangok töltötték meg a gyer­gyószentmiklósi Nap­sugár panzió udvarát, ott gyűltek össze táborozni cukorbeteg gyermekek a megye különböző településeiről. Suciu Zita, a Har­gita Megyei Ifjúsági és Gyerek Cukorbetegek Egyesületének vezetője elmondta, a tábor lényege, hogy a résztvevőknek segítsen elfogadni, hogy cukorbetegséggel kell együtt éljenek.
– Látják, hogy nincsenek egyedül a problémával, összehozzuk őket, hogy ismerkedjenek, éssokat itt tanulják meg azt is, hogyan, hova kell beadni az inzulint – fejtette ki a szervező.
A cukorbeteg gyermekek már nagyon hamar megtanulnak felelősen viselkedni, például tudják, hogy nem ehetnek bármikor bármit, megtanulják az inzulinadagoló készüléket is használni. Több gyermek azt mondta, nem könnyű együtt élni a betegséggel, de megtanulják a fontos dolgokat, és így elviselhető.
A játék és a beszélgetés mellett sokféle terápiás foglalkozást tartottak szakemberek vezetésével.
– Ének-, zene-, tánc-, kézműves-terápia is volt, a szülőknek pszichológus és diabetológus szakorvos tartott előadást, válaszolt a kérdéseikre – mondta el Suciu Zita. Hozzátette, úgy véli, nagyon hasznos a tábor, és kiemelte, létrejöttében fontos szerepük volt a támogatóknak is, akiknek köszönhetően ingyen vehetnek részt a gyermekek.

Lázár Hajnal

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.