Tengerészek a hősök temetőjében

58

A csíkszeredai hősök temetőjében tartottak rövid megemlékezést és koszorúzták meg a temetőben található em­lékművet a Román Haditenge­részet Vezérkarának képviselői, valamint a prefektusi hivatal és a megyei jogú városok elöljárói.

A haditengerészet vezérkarának képviselői koszorúznak a csíkszeredai hősök temetőjében Fotó: László Róbert
A haditengerészet vezérkarának képviselői koszorúznak a csíkszeredai hősök temetőjében Fotó: László Róbert

A Román Haditengerészet többnapos Hargita megyei programsorozata, a fegyvernem bemutatása mellett, az első világháborús hősök emléke előtt tiszteleg. Ehhez kapcsolódott a csíkszeredai hősök temetőjében tegnap tartott rövid megemlékezés és koszorúzás is.
Az ortodox egyház képviselője román nyelven, a katolikus egyház képviselője, Tódor Attila csíkszeredai segédlelkész magyar és román nyelven imádkozott az elesett hősök lelkéért.
– Add, hogy a drága vérrel megszerzett és megvédett szülőföldet odaadóan és önfeláldozóan szeressük, érte dolgozni meg ne szűnjünk! – idézte a segédlelkész az Erdélyi preorátorból a Hősökért való imát.
Ezt követően Constantin Cio­robea ellentengernagy emlékeztetett mindazokra, akik e tájakon a hazáért estek el. „Nekünk más jövőt kell építenünk” – mondta. Ezután Andrei-Jean Adrian prefektus szólt azokról a hősökről, akik a közösség és a nemzet érdekeit az életüknél is fontosabbnak tartották.
Végezetül a Mária Királynő Hősök Kultusza Egyesület, a Román Haditengerészet Vezérkara, Hargita Megye Prefektusi Hivatala, Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala, Csíkszereda Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa, valamint a csíkszeredai helyőrség helyezte el a koszorúit a mindmáig téves feliratot viselő emlékműnél.

[box type=”shadow” ]A Román Haditengerészet az elmúlt napokban több emlékhelyet is felkeresett: koszorút helyezett el a térségi hegyivadász-alakulattal együtt szerdán a madéfalvi Siculicidium emlékműnél is, tisztelegve a székely már­tírok előtt. Borboly Csaba, Har­gita Megye Tanácsa el­nöke ekkor mondott beszédében kiemelte, hogy szerinte a haditengerészet és a hegyivadász-alakulat gesztusa példaértékű. – A román állami intézmény tiszteleg a székelyek emléke előtt, azért, mert Ma­défalván a székelyek a szabadságukért harcoltak és követelték jogaikat. Le kell vonnunk a múltban történtek tanulságait, a mai koszorúzásnak, remélem, továbbgyűrűző hatása lesz, hiszen a „kevesebb cirkusz, több munka” felfogás mentén értelmes párbeszédet lehet folytatni – mondta Borboly Csaba.[/box]

Daczó Katalin

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.