Templomszentelésre készülnek Gyergyószentmiklóson

82

Szépítik, a szentelésre készítik elő a gyergyószentmiklósi Munkás Szent József templomot. Vasárnap megtartják a búcsút. Munka azonban még lesz azután is bőven, a folytatásra újabb pénzösszeget hagyott jóvá Hargita Megye Tanácsa.

Utolsó simítások az épület körül. Vasárnap szentelik fel az új templomot Fotó: Keresztes Zoltán
Utolsó simítások az épület körül. Vasárnap szentelik fel az új templomot Fotó: Keresztes Zoltán

Elkészült Gyergyószent­mik­lóson, a felszegi településrészen 2013-ban elkezdett Munkás Szent József templom. Az elmúlt napokban a kivitelezők az utolsó simításokat végezték, hiszen május elsején a templom felszentelésére készül a közösség. Az ünnepségre vasárnap, 17 órától várják a híveket, jelen lesz Tamás József püspök is. Portik Hegyi Kelemen főesperes-plébános érdeklődésünkre a templomépítés kapcsán elmondta, a város felszegi részén nagyon sok idős ember él, egyesek számára komoly nehézséget okoz, hogy elgyalogoljanak a főtéri templomig. Megjegyezte: ők azok, akik legjobban várják, hogy a közelükben legyen a szentmise. A tervek szerint egyébként a vasárnapin kívül hétköznap is lesznek majd misék az új istenházában. A főesperes szerint sokaknak fontos ez a templom, ezt mutatja az is, hogy nagyon sokan adakoztak, hogy a munkálatokat el tudják végezni. Az építkezést ezernél több gyergyószentmiklósi család, helyi cégek, a megyei és a helyi önkormányzat, magyarországi testvérvárosok, illetve Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke személyesen is támogatta.
Bár a templom most már teljesen elkészült, a felszentelést követően is lesz még munka. Plébániaépületet alakítanak ki az egykori ötös iskola épületéből, ezen belül hittantermet, irodát szeretnének berendezni, valamint az udvart is rendeznék. Az iskolában már évek óta Böjte atya délutáni napközije működik, több mint harminc gyerek kap itt meleg ebédet és segítséget a tanulásban, lehetőséget hasznos időtöltésre. A főesperes azt reméli: ahogy a gyerekek szívesen járnak ide már hosszú ideje, a felnőttek is magukénak fogják érezni a templomot és környékét. Szeretnék, ha az épületegyüttesre a településrész központjaként tekintenének a lakók. Olyan helyszínre, ahol imádkozhatnak, találkozhatnak, a plébánia épületében pedig egyéb közösségi tevékenységeket is szervezhetnek. Az elképzelések megvalósítására Hargita Megye Tanácsa a hét elején tartott tanácsülésén 100 ezer lejt hagyott jóvá: a pénzt az iskolaépület plébániává alakítására szánják.
Barti Tihamér, a megyei önkormányzat alelnöke elmondta, a Munkás Szent József templom építési munkálataira már több mint 560 ezer lejt utalt az megyei tanács: örömmel látják, hogy jól halad a munka. Hozzátette, fontosnak tartja az egyházak támogatását, és azt tapasztalja, hogy a plébániák megfelelő módon gazdálkodnak a rájuk bízott pénzzel. A megyei tanács egyébként a Szent István-plébánia és az örmény egyház számára is szavazott meg támogatást, összesen több mint 200 ezer lejt.

Lázár Hajnal

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek