Templomaink és a tűzvédelem

69

Tűzvédelmi szempontból alapvetően rendben vannak a Hargita megyei templomok és imaházak – tudtuk meg Monoranu Radu őrnagytól, a Sürgősségi Esetek Felügyelősége Hargita megyei megelőzési osztályának vezetőjétől. Ezekre az épületekre jól meghatározott előírások vonatkoznak, amelyek betartását rendszeresen, de évente legalább egyszer ellenőrzi a Sürgősségi Esetek Felügyelősége.

Befelé nyíló templomajtó. Védelem és tűzvédelem Fotó: László Róbert
Befelé nyíló templomajtó. Védelem és tűzvédelem Fotó: László Róbert

Az ellenőrzések során több szempontot veszünk figyelembe – hangsúlyozta Monoranu Radu. – Megvizsgálunk szervezési, felkészültségi, építészeti és technikai szempon-
tokból is minden létesítményt. Megnézzük, hogy ki a kiürítési terv felelőse, ki felel az esetleges kiürítés megszervezésért és a tűzvédelemmel kapcsolatos szerződésekért.

Rendszeres ellenőrzések
Az ellenőrzések során azt is megnézik, hogy minden alkalmazott kapott-e megfelelő rendszerességgel tűzvédelmi kiképzést. Építkezési szempontból pedig többek között azt ellenőrzik, hogy adott esetben a hőközpontokat tűzálló szerkezeti elemek választják-e el az épület többi részétől, a menekülési útvonalak mérete megfelel-e az előírásoknak, és hogy minden, több mint 20 fő befogadására alkalmas helyiség ajtaja kifelé nyílik-e.
Az őrnagy szerint ezeket a szempontokat az újonnan épült istentiszteleti helyek esetében már a tervezéskor figyelembe vették. Ugyanakkor minden évben, húsvét előtt közleményben is felhívják a papok, illetve a templomok és imaházak adminisztrátorainak figyelmét a tűzvédelmi szabályokra, többek között arra is, hogy nagyszámú hívő jelenléte esetén a szertartás alatt kötelező módon maradjon nyitva az ajtó.
Végül pedig, műszaki szempontból a templomokban használt elektromos berendezéseket, fűtési rendszereket és villámhárítókat vizsgálják. Fontosnak tartják, hogy ne használjanak improvizált eszközöket, és a berendezéseket minden esetben engedéllyel rendelkező villanyszerelő szerelje be.
Monoranu Radu hangsúlyozta, hogy a Hargita megyei istentiszteleti helyeken kevés rendellenességet tapasztaltak, a megállapításokat, az esetleges hiányosságokat és a megoldási javaslatokat is minden esetben jegyzőkönyvben rögzítették. 2015-ben nem róttak ki büntetéseket a tűzvédelmi szabályok be nem tartása miatt, de templomi tűzeset sem történt a tavaly, sőt az őrnagy úgy emlékszik, az elmúlt 15 évben sem volt ilyenre példa.

Tűzvédelmi előírások építészszemmel
A régi templomokkal ellentétben, amelyeknek minden esetben befelé nyílt az ajtaja, éppen a templomok védelmi szerepe miatt is, az új építésű templomok ajtói kifele kell nyíljanak, hogy tűz esetén a tömeg könnyen tudjon távozni. Ugyanakkor az ajtó szélessége is meg kell feleljen az előírásoknak.
– A régi templomok esetén maradnak ugyan a befele nyíló ajtók, viszont ezt egyéb megelőző intézkedésekkel kompenzálni kell – hangsúlyozta Tövissi Zsolt építész. – Füstjelző berendezések, kijáratot jelző lámpák, poroltó készülékek, mind olyan eszközök, amelyek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy tűz esetén az emberéletben esett károk és az anyagi károk minimálisak legyenek. Idetartozik az is, hogy a karzaton nem tartózkodhat 30 embernél több, ha nincs a karzatnak külön kijárata. Az új templomok esetében pedig messzemenően be kell tartani minden tűzvédelmi előírást az ajtó nyitásának irányától egészen addig, hogy a kijáratok éghetetlenek legyenek, vagyis pl. ne legyenek fával burkolva – jegyezte meg az építész.

Daczó Katalin

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.