Temesvári, háromszéki és csíki győztesek

Véget ért a másodosztályú hegyi bajnokság

372

Gyergyóditró adott otthont a hétvégén a hazai másodosztályú autós hegyi gyorsulási bajnokság utolsó futamának. Két kategóriában csíkszeredai, kettőben háromszéki, egyben pedig temesvári bajnokot avattak.

Csató Roland és Fazakas Zsolt Erik

Véget ért a hazai másodosztályú autós hegyi gyorsulási bajnokság idei kiírása, az utolsó futamnak Gyergyóditró adott otthont. A szezonzáró versenyre már több kategóriában is ismert volt a bajnok, ennek ellenére volt még harc az elsőségért.
A Román Autósport Szövetség (FRAS) egy eléggé érdekes formát talált a bajnoki pontszámításokra, éppen ezért nagyon kellett „matekoljanak” a pontvadászat résztvevőinek. A másodosztálynak kilenc különálló futama volt, ugyanakkor hat viadalt rendeztek közösen az első osztállyal. A végső rangsorban viszont a különálló másodosztályú futamokból csak a hat legjobb eredményt vették alapul, vagy ötöt a másodosztályú és egyet az első osztállyal közösen rendezett viadalokból. Így fordulhatott elő az, hogy sokat ért egy győzelem a közös futamokon, amivel akár a bajnoki dobogón is előre lehetett lépni.
Harminchét pilóta harcolt a másodosztályban a pontokért, viszont hét sportolónak nem sikerült a szezon során egyetlen egységet sem gyűjtenie, hatan pedig „egyversenyesnek” bizonyultak.
A kilenc másodosztályú futamból ötnek Hargita megye adott otthont, ebből ötöt a csíkszeredai Richy Racing Team szervezett. A pontvadászat a Szentimrei Büdös felé vezető megyei úton kezdődött el májusban, ezt követte a Szent-Anna-tói futam, majd kétszer Sugásfürdő felé gyorsultak a pilóták. Júliusban kétszer Gyergyóditró volt házigazda, majd Medgyesen és Nyárádmagyaróson volt verseny, az idényt Gyergyóditró zárta a hétvégén. Az első osztállyal közösen kétszer-kétszer Barcarozsnyón, Resicabányán és Râncán próbálkozhattak a pilóták.
Bajnokként érkezett az utolsó futamra Zölde Adorján, aki Gyergyóditróban is megnyerte az összetett versenyt Bedő Barna (mindketten háromszékiek) és Csató Roland (Csíkszereda) előtt. Az A1 és a junior kategóriában Csató győzött a szezonzárón, Zölde nyerte az A3, míg Lucian Țugulea az A2 kategóriát az idény utolsó futamán.
A bajnoki összetett táblázaton az első tízben három háromszéki és ugyanennyi csíkszéki pilóta található. Zölde Adorján 150 ponttal lett bajnok a 126 pontos Orha Claudiu és a 122 pontos Bedő Barna előtt. Érdekesség, hogy Bedő második lett volna, ha az első osztállyal közösen tartott futamokat ne számolják a bajnokságban. A háromszéki trió harmadik tagja, Szőcs Loránd a negyedik lett, a legjobb csíki pilóta a hatodik Fazakas Zsolt Erik, Csató Roland a hetedik, míg Szabó Botond a tizedik helyen zárt. Gyergyószéknek is volt képviselője, a mindössze két futamon induló Bilibók Csongor Géza 14 ponttal a 19. helyen zárt.
Az egyetlen bajnoki cím, amelyet nem székelyföldi pilóta nyert, az az A2 kategória: itt a temesvári Marticsek Zoltán diadalmaskodott Țugulea előtt, köszönhetően a resicabányai sikerének. A tizenöt pilótát felvonultató kategóriában a csíkszeredai Szabó Botond a negyedik, a gyergyószentmiklósi Bilibók Csongor Géza a kilencedik lett. Az A3 kategóriában Zölde nyert Orha, Bedő és Szőcs előtt.
Az A1 és a junior kategóriában két csíkszeredai harcolt a bajnoki címért, Fazakas Erik Zsolt és Csató Roland küzdelmét a kategória többi tíz pilótája csak távolról követhette. Fazakas az utolsó futam előtt mindkét kategóriában bebiztosította bajnoki címét, így felvezetőként indult a szezonzáró gyergyóditrói versenyen. A két csíki pilóta jövőben már az országos hegyi gyorsulási bajnokság első osztályában indulhat, ugyanakkor a sikeres szezonjuknak köszönhetően az országos ralibajnokság másodosztályában is indulási jogot szereztek. A kérdés csupán az, sikerül-e a költségvetést előteremteniük egy ralibajnoki idényre.

Kopacz Gyula

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek