péntek, november 27, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Telt házas koncertek meglepetésekkel

Egyre nagyobb az érdeklődés a Csíkszeredai Régizene Fesztivál iránt, a koncertek telt házasak voltak, a gyermekfoglalkozások is minden eddiginél nagyobb népszerűségnek örvendtek, ráadásul a 12. Régizenei Nyári Egyetem is rekordrészvétel mellett zajlott. A féllépőktől és a közönségtől is pozitív visszajelzéseket kaptak a szervezők – vont mérleget a rendezvénysorozat végén lapunk megkeresésére Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ vezetője.

A zárónap fellépői. Francia és hazai zenészek találkozása Fotó: László F. Csaba

Idén Kájoni János születésének 390. évfordulójához kapcsolódóan nagyon gazdag programkínálattal rukkoltak ki a szervezők. Ferencz Angéla megjegyezte: ez megmutatkozott a Nyári Egyetem kurzuskínálatában is. Kérdésünkre a fesztivál főszervezője elégedetten nyilatkozott az egyhetes rendezvénysorozatról.
– Örömmel állapíthatom meg, hogy mind a fesztivál, mind pedig a szervezőcsapat évről évre képes megújulni, új koncepció mentén, új meghívottakkal, új ötletekkel tud kiváló zenei és közösségi élményt nyújtani – nyugtázta a fesztivál sikerét.

Fotók: Ádám Gyula

Kedvező fogadtatás
Hozzáfűzte: mindig érzik a közönség támogatását is, tudják, hogy ez a fesztivál összefonódott a várossal, egyértelmű és megtisztelő számukra a város régizene-kedvelőinek visszajelzése: nagyon értékelik a rendezvénysorozatot.
– Művelt, fegyelmezett közönségről beszélhetünk – dicsérte meg a közönséget is Ferencz Angéla. Hozzáfűzte: sokan érkeztek az ország különböző részeiről és külföldről is, így soknyelvű közegben találták magunkat a fesztivál résztvevői. Elmondása szerint azok a meghívott előadók, akik még nem léptek fel a Csíkszeredai Régizene Fesztiválon, elragadtatással beszélnek a közönségről, a szervezésről.


– Nekünk igenis fontos, hogy jó élményekben gazdagodva engedjük őket útjukra, hiszen ők a mi térségünknek és kultúránknak lesznek a követei a nagyvilágban. Sokan jelzik, hogy visszajönnének, van, aki ismeretlenül keres meg bennünket, mert jó hírét hallotta a fesztiválnak. Azt gondolom, hogy sokszorosan megtérül az erőfeszítés: körültekintő szervezés, gondos fogadtatás, színvonalas programösszeállítás jellemzi a fesztivált, és ez hozzájárul térségünk vonzóvá tételéhez – mutatott rá a rendezvénysorozat kultúrán túlmutató hozadékára.

A fesztivál kellemes meglepetései
Ferencz Angéla kérdésünkre azt is elárulta, hogy számos meglepetés is érte a szervezőket. Például került olyan névtelen adakozó, aki finanszírozta egy nyári egyetemi hallgatónak a tandíját. A fiatal zenészek pedig meglepetésprodukcióval léptek fel a Nyári Egyetem kurzuszáróján. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy melyek voltak a személyes kedvenc eseményei.

– Örömmel tölt el, hogy egyre nagyobb az érdeklődés a gyermekprogramok iránt, és sikerült az idén egész napos programot kínálni reneszánsz játékokkal, kézműves-foglalkozásokkal, gasztrosarokkal. Telt házas koncertek voltak, elmondható, hogy a fesztivál iránti érdeklődés töretlen. Talán kevésbé látványos, de tudni kell, hogy a Nyári Egyetem az idén rekordlétszámmal, 92 résztvevővel zajlott, és szép előadásokat hallhattunk a résztvevők részéről, megfeszített munka eredményeként. Egyre jelentősebb ez a fórum a fesztivál életében, hiszen a tanulás, régizenész-utánpótlás mellett a nyitottság jellemzi, életre szóló élményt nyújtva a résztvevőknek – összegezte a látottakat Ferencz Angéla. Hozzáfűzte: már idén elkezdték a felkészülést a következő évre, hiszen akkor ünnepli 40. évfordulóját a Régizene Fesztivál.

Kiss Előd-Gergely

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb