Teljesen megújulhat az Aranyalma óvoda

Aláírták a finanszírozási szerződést

36

Az Aranyalma óvoda energia­hatékonnyá tételét szolgáló felújítás az első olyan európai uniós forrásokból támogatott projekt, amelyet a 2014–2020-as finanszírozási időszakban valósít meg Csíkszereda önkormányzata. A finanszírozási szerződést tegnap írták alá. A közel egymillió euró értékű beruházás csak egy a 14 kiírásból, amelyet a megyeszékhely a Központi Fejlesztési Régiónál megpályázott.

Ráduly Róbert Kálmán és Simion Creţu. Indulhat az első pályázat Fotó: Márk Boglárka

Az óvoda felújítására vonatkozó finanszírozási szerződést tegnap írta alá Ráduly Róbert Kálmán polgármester és Simion Creţu, a Központi Fejlesztési Régió vezérigazgatója. Utóbbi kifejtette, hogy az óvoda hőszigetelése, nyílászáróinak cseréje és a fűtésrendszerének megújítása illeszkedik azon uniós célkitűzések közé, amelyek szerint 2020-ra 20 százalékkal nőnie kell az energiahatékonyságnak, illetve 20 százalékkal csökkennie kell a káros anyagok kibocsátásának az összes tagországban.
Az Aranyalma felújítását jövő év május 31-ig kell befejeznie a kivitelezőnek. Az épület tetőzetére napkollektorokat szerelnek fel, szigetelik a külső falakat, kicserélik a fűtésrendszert, valamint a víz- és a villanyhálózatot, ugyanakkor légkondicionáló berendezést is üzembe helyeznek.
A projektben kitérnek arra, hogy a felújításnak köszönhetően 36 ott dolgozónak, továbbá 268 oda járó gyermeknek lesz kellemesebb környezete.
Csíkszereda egyébként 15 projektet nyújtott be épületek felújítására 11 millió euró értékben a Központi Fejlesztési Régióhoz. Ebből 14 pályázat kivitelezhető, egyet pedig elvetett az elbíráló bizottság. A város 12 olyan épület rehabilitációjára pályázik, amelyeket nem lakhatásra használnak, három épületben pedig lakások találhatók.
Az előző, 2007–2013-as ciklusban egyébként 30 millió eurót sikerült a városnak lehívnia a fejlesztési régió kiírásaiból.

Márk Boglárka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.