2021, január 21, csütörtök.
custom_html_banner1

Télies útviszonyok mellett ajánlott az óvatosság

Ezúttal sem okozott jelentős fennakadásokat a közúti forgalomban az év első havazása Hargita megyében. Valamennyi útszakaszon folyamatosan jártak a hókotrók. A Brassó megyei út- és hídügyi igazgatóság tájékoztatása szerint mindössze a magasabb hegyi utak voltak havasabbak, de ott is zökkenőmentesen lehetett közlekedni. Az időjárás-előrejelzés szerint a következő napokban is várható havazás, ezért fokozott óvatosságra intik az autósokat a hatóságok.

Jelentősebb hómennyiség hullott tegnapra virradóan országszerte. Az Országos Meteorológiai Igazgatóság jelzése szerint megyénkben átlagban 10 és 25 centiméter vastagságú a hóréteg. A hegyekben még az ötven centimétert kis elérheti.

A havazás és a szél okozott kisebb gondot

A megyénken áthaladó országutakat folyamatosan járták a hókotrók vasárnaptól tegnapra virradó éjszaka és tegnap egész nap is. Vasárnaptól tegnap délutánig összesen 60 hóekével és sószóróval dolgoztak az utakon, mintegy 360 tonna sóval csúszásmentesítettek az országos útügy alkalmazottai. Így az év első havazása nem okozott jelentős fennakadásokat a közúti forgalomban, mindössze a magasabb hegyi utak voltak havasabbak – erről tájékoztatta a Hargita Népét Elekes Róbert, a Brassó megyei út- és hídügyi igazgatóság (DRPD) szóvivője. Hozzátette: több országúton inkább az okozott nehézséget a közlekedésben, hogy helyenként sűrűn havazott és fújt a szél.

– Amire felhívnánk a sofőrök figyelmét, az az, hogy vezessenek elővigyázatosan. Mi megteszünk mindent, amit lehetséges, de nem tudjuk nyári körülményekre takarítani az utakat, tehát továbbra is ajánlott az óvatosság – hangsúlyozta Elekes Róbert.

A megyei utakat is folyamatosan hótalanították

A megyei utakon sem okozott fennakadásokat a havazás – erről közleményben tájékoztatta lapunkat Hargita Megye Tanácsának sajtószolgálata. A kommünikében arról számoltak be, hogy folyamatosan jártak a hóekék és szórták az utakat. Egyébként erről közösségi oldalán is beszámolt Borboly Csaba megyeelnök és Zólya Zsombor, Hargita Megye Tanácsa útgazdálkodási részlegének osztályvezetője. A tájékoztatásukból kiderült, megyeszinten összesen 660 km-en, 42 autóval végezték a hótalanítást a biztonságos közlekedés érdekében. Borboly Csaba elmondta, a hótalanításra kötött szerződések összértéke közel kétmillió euró. A szolgáltató köteles reggel 3 és 7 óra között lejárni és megszórni az adott útszakaszt, illetve az időjárás függvényében, a nap további részében biztosítani az út járhatóságát. A hókotrók mozgása GPS-en is követhető a hargitamegye.ro/utak oldalon. A közlekedéssel kapcsolatos információkért vagy bejelentésért az autósok hívhatják a 0266–207774-es telefonszámon, vagy írhatnak a dispecerat@judetulharghita.ro e-mail-címre – hangsúlyozta az osztályvezető.

Az Országos Meteorológiai Igazgatóság (ANM) előrejelzése szerint holnap délelőtt 10 óráig további havazásra lehet számítani. Éppen ezért a hatóságok felhívják a sofőrök figyelmét, hogy télies körülményekre számítsanak az utakon és vezessenek elővigyázatosan.


Kapcsolódó cikkek:

14,337RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb