Települések találkozója

Együttműködési nyilatkozatot írtak alá a résztvevők

180

Több országból érkeztek vendégek Gyergyóalfaluba a hétvégén, konferencián és egyéb közös programokon vettek részt. A község önkormányzata pályázatot nyert, az Európai Unió támogatásával tartották meg a települések találkozóját, amelynek célja: a résztvevők ismerjék meg egymás kultúráját, s a jövőben együttműködés alakuljon ki közöttük.

Ismerkedtek s a jövőbeni együttműködésről egyeztettek a települések képviselői

Gyergyóalfaluban már évek óta megszervezik a testvértelepülések találkozóját, tavaly úgy döntöttek, bővítenék a rendezvényt, pályázatot nyertek, így idén több település részvételével zajlott az esemény. A Helyi értékek = európai értékek elnevezésű program célja, hogy az Európa különböző országaiban élő polgárok megismerjék egymás kultúráját, s a települések kapcsolatokat építsenek s megerősítsék a már létező kapcsolataikat – közölték a szervezők. A falunapok bevezetéseként szerveztek konferenciát pénteken. Több település képviselői jöttek el Magyarországról, de Lengyelországból, Horvátországból és Szerbiából is érkeztek vendégek. Bende Sándor parlamenti képviselő köszöntőbeszédében azt mondta, nagyon fontos, hogy Európa népei egymás kultúráját megismerjék, elfogadják és tiszteletben tartsák.
– Talán nem akkor tudjuk legjobban megérteni egymást, ha mindannyian egy nyelvet beszélünk, hiszen előfordul, hogy magyar anyanyelvű emberek nem értik egymást. Sokkal jobban haladunk, ha bár nem beszéljük egymás nyelvét, de elfogadjuk, tiszteletben tartjuk a másik nyelvét, kultúráját, hagyományait, szokásait – fogalmazott a képviselő.
– A székelyföldi magyarság a helyi értékek ápolása nélkül már nem létezne, fontos hangsúlyt fektetni a helyi értékekre, függetlenül attól, hogy ki melyik nemzethez tartozik – mondta Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke.
Gáll Szabolcs, a község polgármestere köszönetet mondott a résztvevőknek, hogy eljöttek Alfaluba.
– Szükség van az ilyen rendezvényekre azért, hogy megismerjük egymás értékeit és erősítsük az európai identitást – jegyezte meg a községvezető.
A konferencián minden település bemutatkozott, elsőként a házigazda Alfalu. A bemutatkozást követően a résztvevők szándéknyilatkozatot írtak alá a későbbi együttműködésre vonatkozóan, hogy a települések egymástól tanuljanak s gyakorlatba ültessék a mástól látott jó példát.

Nagy Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.