Telephelyet bérel Kászon község

Kászon község gyarapodó gépparkjának telephelyre és karbantartóműhelyre van szüksége, ezért a legutóbbi soros havi ülésen az önkormányzati testület telephely bérléséről fogadott el határozatot. A község központjában fekvő ingatlant havi 800 lejért vették bérbe.

Tető alatt tudná eszközeit az önkormányzat. Egyelőre bérleményben Fotó: András Zoltán

Egy nagy udvart és egy épületet vettünk bérbe telephelynek – számolt be András Zoltán, Kászonaltíz polgármestere. – Elég nagy a gépparkunk, amely részben pályázatokból, másrészt saját költségvetésből valósult meg, és nyilván helyet igényel. Többek között rendelkezésre áll két traktor, utánfutó, függesztett útgyalu, vontatásos útgyalu, kasza és több kisebb célgép a tanács tulajdonában, ezeket szeretnénk rendesen tárolni, és egy karbantartóműhelyt kialakítani az épületben. Ugyanakkor tűzifa, építkezési anyagok, a hó eltakarításához, a téli karbantartáshoz szükséges anyagok tárolására is szolgálna.
A központi épület egyik előnye a község elöljárója szerint az, hogy az önkéntes tűzoltók székhelyének szomszédságában áll, ezért a község tűzoltói is igénybe vehetik a felszerelés karbantartására és akár kisebb gyakorlatozásra is. A polgármester hangsúlyozta, hogy bár a telken található egy malomépület is, az nem képezi a bérlemény részét, mert az önkormányzat egyelőre nem tudná kihasználni.
– Ez a malom viszont a Ká­szoni-medence helytörténeté­nek része, darabja – mondta András Zoltán –, a benne lévő, máig működőképes gépeket 1900 körül a budapesti Ganz és Társa művek készítették. Úgy tudom, Felső-Háromszéken és Alcsíkon az egyik legjobb minőségű lisztet őrlő malom volt, éppen hagyományos technológiájának köszönhetően. A tulajdonos azért állította le, mert már nem lehetett gazdaságosan működtetni, de turisztikai látványosságként talán lehetne hasznosítani.
Az önkormányzat egyelőre hároméves bérleti szerződést kötött az ingatlanra, de távlatilag a malomépület megvásárlása és turisztikai célokra történő hasznosítása is felmerült.

Daczó Katalin