Telelési tapasztalataikról számoltak be a méhészek: Nem észlelnek nagy veszteségeket

35

Egyre jobban érzik a méhek a tavasz közeledtét, az enyhe idő pedig jó alkalmat kínál a méhcsaládok átvizsgálására, így a méhészek a családok állapota mellett egyre pontosabb képet kapnak téli veszteségeikről is. A Hargita Megyei Méhészegyesület vezetői múlt szombaton, Csíkszeredában tartott találkozón teleléssel kapcsolatos tapasztalataik megosztására kérték méhésztársaikat.

Emelkedik a hőmérséklet, vizsgálhatók a családok. Áttelelt állomány                                         Fotó: Domján Levente

Nem panaszkodnak jelentős téli állományveszteségekre azok a méhészek, akik tavaly ősszel időben elvégezték az atkagyérítő kezeléseket, továbbá elegendő népességgel és mennyiségű eleséggel készítették fel méhcsaládjaikat a hosszú téli pihenésre – tájékoztatta lapunkat a csíki méhészekkel folytatott egyeztető után Zöldi István, a Hargita Megyei Méhészegyesület vezetőtanácsának tagja, a tanácskozás ötletadója. A megyeháza márványtermében összehívott találkozón közel tucatnyi, döntően Csík térségéből érkezett méhész vett részt.
Hozzátette, számottevő állománycsökkenésről azok számoltak be, akik a családokat legyengítő varroa atka elleni beavatkozásokat – saját bevallásuk szerint is – félvállról vették, vagy túl későn kezdték. Úgy véli, azok a méhészek, akik ősszel megfelelően kezelték a családokat, a tavaszi atkagyérítő kezelésre nem szükséges sort kerítsenek. Ám ehhez tisztában kell lenni a kaptárban uralkodó atkahelyzettel, azaz atkaszám-ellenőrzéssel figyelniük kell a természetes atkahullást.
A hétvégi megbeszélésen természetesen az áttelelt családok állapotáról is szó volt: a fiasítás átlagos – keretenként tenyérnyi, féltenyérnyi – mértékével és kiterjedtségével azonban egyelőre nincsenek megelégedve a méhészek. Tavaly – ugyanilyen időszakban – erősebbek, fejlettebbek voltak a méhcsaládok.
A szakember elmondta, az év elején elindított őszinte, nyílt diskurzust – a hétvégén tartott találkozó az őszi kaptárelhagyási esetek okát kutató Csíkszeredai és Gyergyószentmiklós megbeszélések után immár harmadik volt a sorban – tovább szeretnék folytatni, ám a következő találkozó időpontját, a jelenlegi a járványtani állapotok miatt nem akarták előre rögzíteni. A méhészek ugyanis igénylik az olyan kötetlen, építő jellegű megbeszéléseket, amikor zártabb szakmai körben nyíltan beszélhetnek saját méhészeti problémáikról, vagy akár tanulhatnak mások hibáiból.
Zöldi István elmondta, a koronajárvány nyomán elrendelt óvintézkedések miatt meghatározatlan időre felfüggesztették a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság Csíkszeredában indított méhésztanfolyamát is.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek