Telekkönyvezhetők a zsebszerződéssel vásárolt területek

Fontos változás

6 582

Használókból végre teljes jogú tulajdonosokká válhatnak azok a gazdák, akik a mezőgazdasági parcelláikat – a tulajdonviszo­nyok rendezetlensége miatt – zsebszerződéssel vásárolták. A héten elfogadott jogszabály-módosítás nyomán a külterületek telekkönyvezése a közjegyzők által nem hitelesített föld-adásvételi szerződésekkel is lehetségessé vált.

Fotó: Domján Levente

Az országos, szisztematikus kataszterezés során az első telekkönyvezésnél érvényesíthetők lesznek a mezőgazdasági zsebszerződések is – számol be lapunkhoz eljuttatott közleményében az RMDSZ. Különösebb bürokrácia és anyagi megterhelés nélkül, ezentúl hivatalosan bejegyezhető az újonnan megnyitott telekkönyvbe a mezőgazdasági zsebszerződések alapján szerzett használati jog, az érintettek utólag telekkönyvi tulajdonossá válhatnak. Mindez azt követően, hogy a parlament alsóháza döntőházként szavazott az RMDSZ által benyújtott módosításról. Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője rámutatott arra, hogy több ezer gazdát érint a módosítás, és nagy előrelépést jelent a kültelkek telekelésében, főleg a vidéki környezetekben.
– Ezen módosítás által tisztázzuk a mezőgazdasági területek körüli, sok éve tartó tulajdonviszonyokra vonatkozó problémát. Ma sikerült törvényes megoldást találnunk az egyik olyan kataszteri gondra, amely több évtizede fennáll – mutatott rá Korodi, majd hozzátette, hogy a létező zsebszerződések kétharmada nem rendelkezik közjegyzői hitelesítéssel, tekintettel arra, hogy telekkönyvek hiányában történt az adásvétel, így nem volt lehetséges a szerződés hivatalosítására.
Az RMDSZ már négy éve jelezte a kataszteri hivatalnak ezt a problémát, azonban erre csak parlamenti úton lehetett törvényes megoldást találni – emlékeztetett a frakcióvezető. Az RMDSZ által kidolgozott módosítás nemcsak a zsebszerződések helyzetét tisztázza, hanem azon gazdáknak is segít rendezni tulajdonjog-gondjaikat, akiknek a telekkönyvét az 1938/115-ös rendelet-törvény alapján állították ki, azonban ez utóbbi esetében 2009-től harminc évre visszamenőleg, azaz 1979-ig nem lehet módosítás az illető telekkönyvben.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.