Telekkönyvezéstől közösségépítésig

Csíkpálfalva

102

Jól halad Csíkpálfalván a telekkönyvezés, a beruházásokkal sincs gond, legfeljebb a bürokratikus ügyintézés lassúsága okoz némi bosszúságot, ugyanakkor az önkormányzat sokat ad a kulturális és oktatási programok megszervezésére, mert azok a közösség építését szolgálják, és ez számukra a legfontosabb – közölte lapunkkal Ferencz Csaba, a község polgármestere évértékelő beszélgetésünkön.

Ferencz Csaba Fotó: László F. Csaba

Kérdésünkre elmondta: idén is folytatják a telekkönyvezést, a polgármester elmondása szerint az országos kataszteri programmal gyorsabban lehet haladni, az ebben rejlő lehetőséget ki is használják.

Itt tartanak a felmérések
Mint arról korábban beszámoltunk, az önkormányzat még 2017-ben megállapodott a kataszteri hivatallal arról, hogy a község 116 hektárnyi területét – többnyire szántóföldeket – ingyenesen telekkönyveznek 2019 tavaszáig. Egy évvel ezelőtt már 90 százaléknál tartott a község a biroklevelek kiadásával. Most kérdésünkre Ferencz Csaba elmondta: tavaly 80 tulajdonost helyeztek birtokba, ugyanakkor egyszerre több kataszteri program is fut, jelenleg 240 parcellát mértek fel, a felmérések eredményét közzétették, hogy az érintettek ellenőrizni tudják, rendben van-e. Hatvan nap áll a földtulajdonosok rendelkezésére, hogy fellebbezzenek, ha nincsenek megelégedve. Amennyiben senki nem emel panaszt, akkor érkeznek meg a tulajdonjogot igazoló hivatalos iratok. Ezenkívül egy másik kataszteri program is zajlik a községben, 1484 parcellát foglal magába, a felmérések még zajlanak, várhatóan év végére teszik közzé az eredményeit.

Egymást vonzó beruházások
Az elöljáró ugyanakkor elmondta: a LEADER program révén tűzoltóautót és hozzá tartozó felszereléseket is vásárolt a község. A helyi önkéntes tűzoltók a hegyimentőkkel is megállapodást kötött, hogy be tudjanak segíteni a hegyimentésbe is. Idén folytatják a tűzoltóruhák beszerzését. Ha ezzel is megvannak, akkor az önkéntes tűzoltócsapat teljes mértékben fel lesz szerelve. A polgármester ugyanakkor beszámolt arról is, hogy az Electrica elkezdte korszerűsíteni a község villanyvezeték-hálózatát ősszel, de aztán jöttek a fagyok, és abba kellett hagyják. Az elöljáró megítélése szerint a villanyvezetékek nem egészen felét cserélték ki eddig, tavasszal folytatják majd a munkát. Az önkormányzat ugyanakkor sikeresen pályázott a közvilágítás felújítására az országos vidékfejlesztési programnál (PNDL). Jelenleg az előzetes hatástanulmány készül éppen. Egyébként mindezzel párhuzamosan végre a Romtelecom is lecseréli a régi vezetékeket üvegszálas vezetékekre.
– Úgy látszik, ha egy beruházás elindul, maga után vonzza a többit is. A sok felesleges vezetéktől megszabadulunk, és egységes vezetékhálózatunk lesz – fogalmazott a polgármester. Hozzáfűzte, ha a jelenlegi aszfaltozás beruházásuk befejeződik, akkor a község útjainak 90 százaléka le lesz aszfaltozva. Tavaly már aláírták a finanszírozási szerződést aszfaltozásra, remélik, idén elkezdik a kivitelezést. Ezenkívül idén várhatóan elkezdik a ravatalozó építését is. Csíkcsomortánon a Kárpátok Őre emlékmű előtti teret is felújítják, a közbeszerzési eljárást ezután írják ki. Tavaly három játszóteret is átadtak Pálfalván, Delnén és Csomortánban a helyi óvodák udvarán a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében. Ugyanakkor a helyiek is kivették a részt a munkából, a kerítést már kalákában építették meg, a helyi közbirtokosságok támogatásával.

Mérlegen 2018
A polgármester sikerként könyvelte el, hogy tavaly a község volt a házigazdája az Ezer székely leány találkozónak, ez ugyanis a község mindhárom falujában sikerélményt nyújtott a helybelieknek, így közösségösszekovácsoló hatása is volt. Kérdésünkre az elöljáró úgy fogalmazott: tavaly leginkább a bürokrácia miatt lassan haladó ügyintézés okozott csalódást, de ehhez már lassan hozzászokott. Szintén sikernek nevezte, hogy befejeződött a DJ123-as jelzésű megyei út aszfaltozása, mert az több évet váratott magára. Ez azért is volt fontos, mert a községen áthaladó megyei út teszi ki Csíkpálfalva úthálózatának a gerincét. Erre csatlakoznak a községi utak. A polgármester továbbá jelentős eredménynek nevezte, hogy a Pogány-havas Kistérségi Társulás révén (amelynek Csíkpálfalva is tagja) Natura 2000-es területek adminisztrációs jogát is elnyerték tavaly. Így az érintett közösségek dönthetik el, hogyan sáfárkodnak a természetvédelmi területekkel, nem idegenek döntik el, hogy mi történjen velük – sorolta a megvalósításokat Ferencz Csaba.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek