Telefonon egyeztetik az adatokat a gazdálkodókkal: Segíti a támogatási kérelmek online előkészítését az APIA

3 747

Ugyan jelenleg nem lehet benyújtani, de a járvány miatt elrendelt kényszerszünet ideje alatt is igyekszenek a lehető legtöbb területalapú támogatási kérelmet előkészíteni a Hargita megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség munkatársai. A gazdálkodókkal telefonon egyeztetik a támogatásra szánt parcellákra vonatkozó adatokat, a kérelmeket pedig online töltik ki. A gazdának később már csak annyi dolga marad, hogy a kinyomtatott kérést aláírja és az igazoló dokumentumokat csatolja.

Online ügyintézésre buzdítja ügyfeleit az APIA. Telefonon segítenek                                        Fotó: Domján Levente

Bár az APIA megyei központjában és területi irodáiban átmenetileg mind az ügyfélfogadás, mind pedig az egységes területalapú támogatási igénylések benyújtása szünetel, az ügynökség munkatársainak mégis sok a tennivalója: egyrészt a tarlóégetések miatt elrendelt fokozott helyszíni terepellenőrzések, másrészt pedig a területalapú támogatási kérelmek majdani fogadásának hatékonyabb lebonyolítását szolgáló előkészítő munka miatt – mondta el lapunk érdeklődésére Haschi András, a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség Hargita megyei igazgatója. Az APIA épületeibe jelenlegi csak a titkárságon és a gazdasági osztályon dolgozók járnak be – a levelezést, a bérszámfejtést és a pénzvisszafizetésre kötelezett gazdák ügyeit a hivatalból rendezik –, ám a többiek otthonról vagy terepre járva végzik feladataikat.
– A koronavírus-járvány miatt március 16. óta szünetel az ügyfélfogadás, nem fogadhatunk látogatókat és egyelőre április 6-ig nem léphet be senki az intézménybe. Ezt a határidőt azonban a járványállapotok súlyosbodása miatt várhatóan meghosszabbítják. Nagyon sok munkatársam – akinek a tevékenysége megengedi – otthonról dolgozik. Területalapú támogatási kérelmeket nem fogadhatunk, nagy valószínűséggel április 6. után sem oldják fel ezt a zárlatot. De addig sem ülünk ölbe tett kézzel, és a gazdálkodókkal telefonon egyeztetve minden tőlünk telhetőt megteszünk, annak érdekében, hogy a területalapú támogatási kérelmét a lehető legtöbb gazdának előkészítsük. Ez azt jelenti, hogy telefonon keressük a gazdálkodókat és akivel csak lehet, igyekszünk egyeztetni és a digitális térképeken bejelölni, behatárolni a támogatásra jelölt parcellákat, az adott parcellákban termeszteni kívánt növénykultúrákat és online megoldani a támogatási kérelmek kitöltését. Tehát ebben tudunk most segíteni a gazdáknak. Persze a kérés ettől még nem lesz teljes. A gazda most még nem tudja kinyomtatni, nem tudja előttünk személyesen aláírni, nem tud a kérelemhez igazoló dokumentumokat csatolni, de az online résszel így is haladni tudunk. És ez nem kevés, mert a gyakorlatban azt jelenti, hogy amikor majd feloldják a tiltást és újra fogadhatjuk a támogatási kérelmeiket benyújtó gazdálkodókat, akkor azoknak, akiknek az említett módon már sikerült előkészíteni a kérelmét, legtöbb 5 perc alatt megtudjuk oldani az ügyét – hangsúlyozta Haschi. A szakember nem tagadta: a gazdákkal a telefonos egyeztetés nem egyszerű, nem olyan ütemben haladnak a kérelmek online előkészítésével, mint ahogyan szeretnének, de az erőfeszítéseknek mindennap van eredménye.
– Nem minden gazdával tudunk ilyen módon együtt­dolgozni: reálisan felmérjük, hogy kivel tudjuk a kéréshez szükséges adatokat telefonon megbeszélni. Az ideális az, ha a gazda is ért a számítógéphez és eligazodik a digitális parcellatérképeken. Nem mindegy, hogy a munkát majd akkor kezdjük, amikor feloldják a zárlatot, vagy addigra már a vége felé járunk vele – tette hozzá az APIA Hargita megyei igazgatója.
Hargita megyéből az egységes területalapú támogatást tavaly több mint 26 ezer gazdálkodó igényelte. Közülük viszont idén, március első két hetében – a támogatásigénylési kampány felfüggesztéséig – 3420 gazdálkodó, azaz a tavalyi támogatásigénylők csupán 13 százaléka nyújtotta be kérelmét, összesen 15 700 hektárnyi szántó-, gyümölcsös-, kaszáló- és legelőterületet jelölve földalapú támogatásra.

Elfüstölt támogatás: szigorúan büntetik a tarlóégetőket
Van, aki hiába igényli, idén már biztosan nem kapja meg a területalapú támogatást a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökségtől. Mégpedig büntetésként, az elmúlt hetekben-napokban észlelt nagymértékű tarlóégetésekért – szögezte le lapunknak Haschi András, az APIA Hargita megyei vezetője. Elmondta: az utóbbi időszakban – még a hótakaró megérkezése előtt – látványosan megsokszorozódott tűzesetek miatt a Sürgősségi Esetek Felügyeletétől (ISU) naponta kapott megkeresést az ügynökség a felperzselt legelő- és kaszálóterületek tulajdonosainak, használóinak beazonosítására.
– Naponta kapjuk a jelentést a tűzoltóktól a leégetett területekről. Csíkszereda környékén különösen elharapództak a tarlógyújtogatások, amelyek kapcsán az ISU információkat kér tőlünk a területek művelőinek beazonosítására. Akik gyufával gazdálkodnak, mind egy szálig elveszítik idén a területalapú támogatást – hangsúlyozta Haschi.
Hozzátette, a határban gyújtogatókkal szembeni szigorúbb hatósági fellépés azért is indokolt, mert a mezőgazdasági területek égetése miatt az ügynökség évekig csak figyelmeztetésben részesítette a gazdálkodókat. Két éve viszont már nemcsak figyelmeztet, hanem támogatásmegvonással járó büntetéseket is osztogat az APIA, emiatt például 2019 őszén Hargita megyében több mint 150 olyan gazdálkodó maradt teljes mértékben támogatás nélkül, akiknek a parcelláin szándékos gyújtogatás nyomán lobbantak fel a lángok.
– Két égetési szezon van: az egyik tavasszal, a másik ősszel. A parcellák felgyújtására nincs mentség. Ha nem a területet művelő gazda égette le a parcellát, akkor tegyen feljelentést a rendőrségen, és azt a dokumentumot mutassa be nekünk. Amikor az ISU jelenti felénk a tűzesetet, akkor nekünk kötelességünk a területet felmérni, a tulajdonosát vagy használóját beazonosítani és a vétséggel arányosan meg is büntetni – jegyezte meg az intézményvezető. Haschi kérdésünkre leszögezte: a vétkesnek talált gazda nemcsak arra a földterületre veszíti el a területalapú támogatási pénzt, amelyen felcsaptak a lángok, hanem valamennyi parcellájára, amit az adott esztendőben támogatásra jelölt.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek