szombat, november 28, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Telefonálni csak megállás közben

Arról bizonyára sokan hallottak, hogy az augusztus 12-i kormányülésen napirendre került a közúti közlekedésre vonatkozó 2002/195-ös sürgősségi kormányrendelet újólagos módosítása és kiegészítése is, nevezetesen a vezetés közbeni telefonozás „kiirtása” végett. Azaz a kormány szigorító intézkedéseket épített be a szóban forgó jogszabályba, s ezt annak okán, hogy a különböző távközlési és képrögzítési „kütyük” vezetés közbeni használata számos (és esetenként tragikus kimenetelű) baleset okozója.

A szóban forgó kormányülésen elfogadott jogszabály nemrégiben jelent meg a Hivatalos Közlönyben. A 2019/11-es kormányrendeletről van szó, amelynek előírásai október 12-től válnak hatályossá. Ezt a két hónapot valószínűleg azért „tartalékolta” a kormány, hogy az új előírások megfelelőképpen juthassanak el, azaz vésődhessenek bele a köztudatba. Ez a szándék tételesen is megfogalmazódott a kormányrendeletben, amely értelmében az október 12-ig terjedő időszakban a közlekedésrendészet munkatársainak tájékoztató jellegű tevékenységet kell kifejteniük, arra kell rábírniuk a járművezetőket, hogy hagyjanak fel a menet közbeni telefonálgatás káros szokásával. Október 12-ig a kormánynak meg kell jelentetnie ama majdani kormányhatározatot, amely révén újólag módosítják és kiegészítik a 2002/195-ös sürgősségi kormányrendelet alkalmazási szabályzatát jóváhagyó 2006/1391-es kormányhatározatot.

A telefont hagyd máskorra
A mostani kormányrendelet révén mindenekelőtt a jogszabálynak ama 36-os szakasza egyik előírásának módosítását kell kiemelnünk, amely megtiltja a járművezetőknek a mobiltelefon vezetés közbeni használatát. Az új megfogalmazás szerint a gépkocsivezetőnek tilos a kezében tartani vagy bármi módon a kezét használnia a mobiltelefon vagy bármilyen működésben lévő szöveg, foto- és videoanyag rögzítésére vagy visszaadására alkalmas eszköz használata érdekében. Hasonló jellegű tiltás épült be bármilyen jármű, mezőgazdasági vagy erdei traktor, mozgásban lévő villamos vezetése tekintetében is, mármint a szóban forgó eszközök használatát illetően. Mi több, a szóban forgó tiltást kiterjesztették a kerékpárosokra is.
A megszigorított tiltó rendelkezésekkel egyidejűleg módosultak egyes szabálysértésekre vonatkozó szankciók is, azaz a 2002/195-ös sürgősségi kormányrendeletnek a 100-as és 101-es szakaszainak egyes előírásai is. Így akár 60 napra is felfüggeszthető lesz a hajtási jogosítvány az „üzenetelgetés” okán.

Átfogalmazva…
Továbbá átfogalmazták a jogszabálynak a 106-os szakaszát is, amely a járművezetői jogosítvány felfüggesztésével, illetve annak visszaszerzésével kapcsolatosan tartalmaz előírásokat. Az új megfogalmazás értelmében a román vagy a külföldi illetékes hatóságok által kibocsátott hajtási jogosítvány címzetese kérheti a közútiszabály-ismereti tesztelést a felfüggesztési időtartam 30 napjával vagy 45 napjával bezárólag, akkor, amikor kéri a felfüggesztési időtartam lecsökkentését. Ez a tesztelés kötelező lesz az újonnan bevezetett 1061-es szakasz értelmében a felfüggesztési időtartam végezetéig abban az esetben, ha a szankcionálás szeszes italok hatása alatti vezetés miatt vagy az elsőbbségi jog meg nem adása, az előzési szabályok be nem tartása, illetve a piros jelzés ellenére való áthaladás okán következett be, s amennyiben olyan közlekedési balesetet okozott a szabálysértés, amely anyagi károkkal vagy az egyik jármű megrongálásával járt.
Úgyszintén kötelező lesz a „tesztelés” mindazon esetekben is, amikor a járművezetési engedélyt 90 napos időtartamra függesztették fel. Amennyiben a jogosítvány címzetese „elbukik” a tesztelésen, minden formaság mellőzésével hivatalból 30 nappal meghosszabbítandó a jogosítvány felfüggesztési időtartama.
A közúti ismeretek tesztelésére a 1062-es szakasz értelmében vagy annál a közlekedésrendészetnél kerülhet sor, amelynek a nyilvántartásában szerepel a hajtási jogosítvány címzetese, vagy annál a közlekedésrendészeti szervnél, amelynek területén megállapították a szabálysértést, illetve kiállították a szabálysértési jegyzőkönyvet. Idetartozik az is, hogy a közlekedésrendészeti szabályok ismeretének ellenőrzésére vonatkozó tesztelés kérésre lehetséges lesz olyan nyelven is, amelyen a hatályos jogszabályok szerint Romániában lehetséges a hajtási jogosítvány megszerzési vizsga, illetve vizsgáztatás.

Hecser Zoltán

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb