Tehetséges fiatal zenészeket díjaztak

Lezajlott 6. SICULUS fesztivál

68

Sikerült feléleszteni a 70-es években útjára indított SICULUS nevű könnyűzenei seregszemlét, közösségi együttlétet. Igaz, hogy 1990-ben is történt egyszeri próbálkozás az újraindításra, amely után ismét majdnem három évtizedet kellett várni a következőre. A szervezők és a résztvevők együtt remélik, hogy lesz folytatás.

Megmutatkozási lehetőség fiataloknak. Ragaszkodnak az eredeti célkitűzésekhez

Több támogatói figyelem­mel, jelentékenyebb költségvetésből akár nagyobbat szóló fesztivállá is nőhet a hétvégén szervezett SICULUS, és a szervezők szerint máris készülhetünk a jövő évi találkozásra – hangzott el az újjáélesztett eseményen.
A fesztivál szervezői ragaszkodnak az eredeti alapelvekhez: az erdélyi fiatal együtteseknek, énekeseknek szeretnének lehetőséget nyújtani, a más erdélyi zenekarokkal való versengéshez. Különösen pedig ahhoz, hogy szakértő zsűri véleménye, észrevételei tegyék valódi műhelymunkává a rendezvényt, elősegítve ezzel a fejlődést. A jövő évi SICULUS fesztivál szervezése tulajdonképpen a fesztivál utáni elemző megbeszélésen máris elkezdődik.

A hazai magyar könnyűzene bölcsője
Még az esemény előtt kérdeztünk idősebb udvarhelyieket a SICULUS-ról, és mindannyian jó emlékeket őriznek. Van, aki azt mondja, hogy érezni lehetett, hogy néhány napra megtelt a város máshonnan érkező fiatalokkal, akik szabadabb, mondhatni nyugatiasabb szellemiséget hoztak a városba. Mivel akkortájt nem volt annyi szórakozási és kommunikációs lehetőség, mint napjainkban, sokat jelentett, hogy az RTV Magyar Adása sugározta, sőt mellé is állt az elképzelésnek. Nem a kultúrembereken, hanem a rendszeren múlt, hogy nem bontakozhatott ki és nem fejlődhetett tovább a maga medrében.

Ma is hiánypótló
A szombat esti díjkiosztó ün­nepség résztvevőit Székely­ud­var­­hely alpolgármestere, Orbán Árpád köszöntötte, majd Boros Zoltán, a SICULUS zsűri tiszteletbeli elnöke, zeneszerző, rendező, a Román Televízió Magyar Adásának volt zenei szerkesztője összegezte az idei fesztiválon szerzett tapasztalatait.
Többek véleménye az, hogy az idei fesztivál egyik főnyereménye a zsűri szakmai munkája. A zenekarok bemutatkozását követő kiértékelők elérték a felsőfokú zeneesztétikai képzés szintjét. Köszöntőbeszédet mondott még Antal Lóránt szenátor (RMDSZ) és Bíró Barna Botond, a megyei tanács alelnöke, az RMDSZ ud­varhelyszéki elnöke, majd Imre Gáborral, az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanács (UIET) elnökével közösen átnyújtották – 1000 lejes vásárlási utalvánnyal együtt – az UIET különdíját a marosvásárhelyi The Stonecrops együttesnek.
A legjobb hangszerszólistának járó SICULUS-díjat a sepsiszentgyörgyi Luppinger Attila kapta, számára zenei felvétel és videoklip készítését ajánlotta fel a Román Televízió Magyar Adásának szerkesztősége. A díjat Mosoni Emőke főszerkesztő adta át a fiatal gitárosnak.

Az 50 éves Metropol Group koncertje zárta a fesztivált. Visszatérő vendégek

A Legjobb dalszövegért járó SICULUS-díjat a gyergyó­szent­miklósi Teddy Queen zenekar Zűrzavar című dala nyerte el, az együttes fellépési lehetőséget kapott a 2019. évi Udvarhelyi Városnapokra, valamint zenei felvétel és videoklip készítését nyerte el a Román Televízió Magyar Adása meghívására, továbbá 1000 lejes vásárlási utalványt kapott az Udvarhelyszék Kulturális Egyesülettől.
A legjobb szerzemény SICU­LUS-díját a szászrégeni Kentaurock együttes A szabadság rabjai című dal nyerte el, és ők kapták a Legjobb énekesnek járó SICULUS-díjat is, amelyet Jánosi Tamás vehetett át. Az együttes ugyancsak meghívást kapott a jövő évi városnapokra, zenei felvétel- és videoklip-készítési lehetőséget nyertek a Magyar Adás szerkesztőségétől, és szintén 1000 lejes vásárlási utalványt a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközponttól.
A SICULUS nagydíjat a gyer­gyószentmiklósi 4S Street zenekar nyerte: ők meghívást kaptak a Kolozsvári Magyar Napokra, felvétel- és videoklip-készítési lehetőséget a Magyar Adástól, továbbá 2000 lej értékű vásárlási utalványt a Forrásközponttól. A díjat Lőrincz Ildikó, a SICULUS-fesztivál főszervezője adta át.
Megnyílt ugyanakkor a Kortöredékek című fotókiállítás: az egykori fesztiválok dokumentum-felvételeivel – egy része Marx József fotóriporter Haáz Rezső Múzeumban őrzött képeiből, más része magánygyűjteményekből származik. A kiállítás az elkövetkező egy hónapban még megtekinthető a Felső G – ‘Zújgé falain.

Simó Márton

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek