Te koronás vagy!

21

A zaklatás új formájára hívják fel a figyelmet a szakemberek: a gyerekek között terjedőben van a víruszaklatásnak nevezett jelenség. Nincs mit csodálkozni, hiszen az elmúlt hónapokban megtapasztalhattuk, hogy a felnőttek között mennyire erőteljesen tombol az egészségügyi személyzet, a szabálykövetők, az újságírók stb. leszólása, szidalmazása, durva verbális bántalmazása főleg a közösségi médiában, de élőben is akár. Miből gondolnánk, hogy ez nem szivárog át a gyermekek világába? Leszivárog. Átmegy.

Persze magyarázható, hogy a sok feszültség, szorongás, a frusztráció, a bizonytalanság negatív energiáit valahol le kell vezetni, s ennek most szinte ellenőrizhetetlenül szabad teret ad a „kommentszekció”. De feltehetően a családokban is sok minden elhangzik, és egyre több tanulmány mutat rá, hogy növekedőben a családon belüli erőszakos esetek száma, a mentális, pszichés zavarok megjelenésének esélye is. A víruszaklatás áldozatai természetesen felnőttek is lehetnek, de – sajnos – gyerekek is, akik sokkal védtelenebbek a közösségi megpróbáltatásokkal szemben. Olyan gyerekeket érint(het), akikről kiderül, hogy maguk voltak betegek, vagy akik kapcsolatba hozhatók fertőzéssel. Vagy épp azok, akiket a magasabb láz, egy ártatlan nátha miatt hazaküldenek az iskolából, napköziből.

Lehet rá legyinteni is akár, de a gyerekek között amúgy is jelen lévő zaklatás, bántalmazás, lelki terror most újabb „muníciót” kapott. A koronavírus újabb okot adhat a megbélyegzésre, kiközösítésre, a másik minősítgetésére. Mehet ez direktben, de online is, hiszen a hibrid vagy online oktatás miatt még azok a gyerekek is több időt töltenek a virtuális térben, akik eddig ennyit éppen nem. Szóval vigyázat, ha a „te koronás vagy” mondat pejoratív felhangot kap! Óriási felelőssége van most a szülőnek, a pedagógusnak, és az első jelre le kell állítani a folyamatot. Egyszerűen nem megengedhető, hogy egy esetleges betegség miatt bántsák egymást a gyerekek. Rajtunk, felnőtteken múlik ez, és bármilyen egyéb dolog is van, a legfontosabb ott és akkor megértetni velük, hogy a fertőzésért senki nem hibás, hogy bárkivel megtörténhet, és miért fontos vigyáznunk egymásra. Nemcsak maszkkal, hanem odafigyeléssel, empátiával is.


 

Hozzászólások lezárva.