Tehetséggondozás a Ficánka Napközi Otthonban

82

Székelyföldi tehetségponttá nyilvánították a székelyudvarhelyi Ficánka Napközi Otthont. A tanintézményben célzottan odafigyelnek arra, hogy kiben, milyen képességek rejtőznek, és teret, lehetőséget adnak arra, hogy ezek kibontakozhassanak. A napközi fő „profilja” egyébként az egészséges életmódra nevelés, ezt a vonalat egészíti ki már egy ideje a tehetséggondozás is.

Hagyományápolás a Ficánkában. Csilloghatnak a tehetségek
Hagyományápolás a Ficánkában. Csilloghatnak a tehetségek

A szakirodalom tehetségen általában velünk született adottságokat, tudatos fejlesztés, gyakorlás által kibontakoztatott képességeket ért, amelyekkel egy vagy több területen az átlagosat meghaladó teljesítményt, eredményeket tudunk elérni. Abban is többnyire egyetértenek a szakemberek, hogy a tehetség kibontakozásához általában szükség van kiemelkedő általános intellektuális képességekre, motivációra, azaz a feladat iránti elkötelezettségre és kreativitásra.

Az előzmények
Kutatások számolnak be arról, hogy például a muzikalitás, vagy mozgás terén megnyilvánuló különlegesebb „érzék” már egész kis korban felismerhető. Egy reprezentatív magyarországi felmérés azt mutatta, hogy a válaszadók döntő többsége szerint legkésőbb kisiskolás korban kiderül, kiben rejlik tehetségígéret, 32 százalékuk vélekedett úgy, hogy már az óvodáskorban felismerhetők a különlegesebb adottságok.
Ezt vallják a Ficánka Nap­kö­zi­ Otthon pedagógusai is, hiszen már 2011 óta kiemelten foglalkoznak tehetséggondozással. Akkor egy anyaországi kiírásra pályáztak sikeresen, és két síkon bonyolították le a programot: az egyik volt a hagyományápolás és művészetek, a másik pedig a mozgás. Elindították a szivacs kézilabda-programot, elkezdték szervezni az Oviolimpia elnevezésű vetélkedőt (amely azóta megyei szintűvé vált, az ideit májusban tartják), és próbálták kiszűrni azokat a tehetségesebb gyerekeket, akik a mozgás terén kitűntek és jól fejlődtek. A művészi képességek vonalán olyan művészeti programokat indítottak, mint népdal-, néptánc-, kézműves-tevékenységek tanítása, illetve hangszeres oktatás. – Az 5 éve elindított programból kikerült gyerekek már iskolások, és nagyon jó visszajelzéseket kapunk tőlük. Többen is vannak, akik a nálunk „felfedezett” tehetségből építkeznek azóta is, népdalénekesek, néptáncosok, sportolók vannak közöttük – tudatta Antal Csilla, a napközi otthon igazgatója.

A Ficánka mint tehetséggondozó pont
Nemrég a Székelyföldi Tehetségsegítő Tanács (SZTT) pályázatára jelentkeztek, ennek eredményeképp váltak hivatalosan is tehetségponttá. A 2013-ban Sepsiszentgyörgyön megalakult testület biztosítja a szervezett tehetséggondozás intézményes keretét Székelyföldön. Megfogalmazott küldetése szerint a tehetséges székelyföldi gyermekek és fiatalok támogatása a cél, illetve Székelyföld szellemi és anyagi felemelkedésének segítése az alkotó, szellemi erő, a kézügyesség, a szakmai rátermettség felismerésével, támogatásával és hasznosításával. Az SZTT által meghirdetett fejlesztési programban jelenleg öt tehetségpont vesz részt, ezek egyike a Ficánka Napközi Otthon. Egyrészt fejlesztő programokat kínálnak, 22 pedagógusnak szerveznek olyan tevékenységeket, amelyek eredményeképpen hatékonyabban végezhetnek tehetséggondozást, továbbá hat tehetségterületen közel 2000 gyermek kerül nyilvántartásba, és közülük 24 gyermek számára dolgoznak ki fejlesztési programot a pályázat végén. A megfigyelt területek a következők: mesterségbeli, művészeti, sport, társadalmi, nyelvi és természeti képességek.
Első körben egy adatbázist készülnek létrehozni. – Szűkebb és tágabb környezetből szeretnénk összegyűjteni a valamiben kiemelkedő képességekkel rendelkező gyerekek adatait. A felhívást minden udvarhelyi napközi megkapta, de szívesen várunk vidékieket is. Van egy űrlap, amit ki kell töltenie a szülőnek vagy a pedagógusnak, ezen a személyes adatokon kívül azt a területet is meg kell jelölni, amelyben tehetségesnek tűnik a gyerek – mondta el Antal Csilla. Hogy mire jó az adatbázis? Az óvodavezető elmondása szerint így a Székelyföldi Tehetségsegítő Tanács kapcsolatba tud kerülni a szülőkkel, pedagógusokkal, és értesíteni tudja őket a különböző rendezvényekről, eseményekről, vetélkedőkről, fellépési lehetőségekről, amelyek lehetőséget nyújthatnak a tehetséges gyerekek kibontakozására.
A tehetséggondozó program célkitűzései a napi óvodai munkában is jelen vannak. Több óvónő foglalkozik ezzel, illetve külső szakemberek is, egy néptáncoktató és egy sporttanár – tudtuk meg Antal Csillától. Az áprilisban esedékes „Iskola másként – Tudj meg többet!” héten például végig a tehetséggondozás lesz a fő cél, számos olyan programot szerveznek, ahol megmutatkozhatnak, fejlődhetnek a fentebb felsorolt területeken jelentkező képességek. Egy különleges tehetséggondozói napot is tartanak, amikor azok a gyerekek találkozhatnak egymással, és mutatkozhatnak be, akiknek adatai addig bekerülnek az említett adatbázisba.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.