Távozik a tanügyminiszter

Lemondott, mert lemondatták

94

Tegnap a délelőtti órákban a képviselőház elnökének, Liviu Dragneának az ajtóján kopogott Eugen Teodorovici pénzügyminiszter és Valentin Popa tanügyminiszter. Nem protokoll látogatásra érkeztek, hanem berendelte őket Dragnea. (Azt nem tudni, milyen minőségében, mert mint kormánytagok, neki nem alárendeltjei, de a kormánypárt tagjai lévén, pártvonalon igen.) Arról nem szivárgott ki értesülés, hogy a két tárcavezetőt egyszerre fogadta-e vagy külön-külön a házelnök, de a sajtóértesülések szerint nem egyszerre távoztak. Időközben, pontosabban 13 órakor meg kellett volna kezdődnie a kormányülésnek, de arra nem került sor a két miniszter hiányában, azaz igen, de csak 14 óra után néhány perccel. Akkor, amikor Valentin Popa már bejelentette, hogy lemond(ott) a tárcavezetői tisztségről…

Fotó László F. Csaba

Több mint egy hónapja, hogy egyre erőteljesebben követelte, szorgalmazta az RMDSZ, illetve személyesen annak elnöke, Kelemen Hunor Valentin Popa lemondását, illetve felmentését a tanügyminiszteri tisztségből.

Dragnea igazat adott Kelemen Hunornak
Ebben a vonatkozásban a „kicsúcsosodást” az augusztus 28-án megjelent 2018/9-es kormányrendelet jelentette, amelynek egyik előírása értelmében a kisebbségek nyelvén működő elemi iskolai osztályokban a román nyelv és irodalom órákat szakirányú főiskolai végzettséggel rendelkező tanároknak kell oktatniuk. (Amúgy ezt a kormányrendeletet Dăncilă kormányfő látta el kézjegyével, s ellenjegyezte Orlando Teodorovici pénzügyminiszter, Nicolae Burnete kutatásügyi miniszter, Olguța Vasilescu munkaügyi miniszter és tanügyminiszter nevében, illetve helyett Gigel Paraschiv államtitkár.) Szerdán az RMDSZ elnöke újólag nyilatkozott, azt hangoztatva, hogy amíg nem oldódik meg a románnyelv-oktatással kapcsolatos probléma, a szövetség nem tárgyal semmiféle más törvénytervezetről a kormánnyal.
Egyébként erről a tiltakozást kiváltó kormányrendeletről, illetve a tanügyminiszter elhamarkodott és indokolatlan lépéseiről az RMDSZ elnöke tárgyalt a kormánypárt elnökével is. Liviu Dragnea szerdán kijelentette, hogy az RMDSZ elnökének igaza van, amikor kéri Valentin Popa tanügyminiszter lemondását, lemondatását: „Nem csupán az RMDSZ-ről van szó, hanem az összes kisebbségről. Várjuk, hogy mi is fog történni a kormánynál. Ez esetben igaza van Kelemen Hunor úrnak”. Nos, a jelek szerint Dragnea nem várta meg, hogy „mi történik a kormánynál”, hanem ő intézkedett a kormányfő helyett, s ez esetben eltekintett attól, amit előzetesen bejelentett, nevezetesen a kormányfői kiértékeléstől és az esetleges javaslatoktól. Mindezt annak okán mondjuk, mert feltételezhető, hogy a tegnap délelőtti tárgyalás során ő sugalmazta a tárcavezetőnek a lemondása benyújtását. (Egyébként a minisztereivel lefolytatott tárgyalásról azok nem nyilatkoztak, Dragnea pedig csupán annyit mondott, hogy az esedékes „törvényhozási programról” egyeztettek.

Meglepődtek
Az is vitathatatlan, hogy a kormánytagokat az előzetes feltételezések, latolgatások ellenére is meglepte Valentin Popa tegnapi lemondása, sőt zavart is keltett, mert a kormányülést több mint egy órával halasztották el. Ugyanakkor Viorica Dăncilă a szokásos felvezető expozéjában egy szóval sem utalt a tanügyminiszter lemondására. (Igaz, azt az expozét, amit felolvasott, jó előre megírták számára, de ettől függetlenül valamilyen úton-módon csak tudomásul kellett volna vennie minisztere lemondását. Még akkor is, ha az írásban nem tevődött le az asztalára. Egyébként ez a tegnapi lemondás hasonlóképpen következett, mint nemrégiben Nicolae Burnete kutatásügyi miniszter esetében.)
Kétségtelen az is, hogy a kormánypárt elnöke számára egyre inkább időszerűbbé válhat az RMDSZ általi támogatás, legalábbis egyes törvénytervezetek megszavazása esetében (de nem csak). Ez annak okán, mert az elmúlt hetek során egyes honatyáik elhagyták a kormánypártot, mások esetében (a renitensek esetében) megtörténhet, a pártfegyelem „szem elől tévesztése”. Úgyszintén olyan jelek is kitapinthatók, miszerint a koalíciós partner nem mindig ért egyet a szociáldemokraták elképzeléseivel, törvénytervezeteivel, mint ahogy azzal sem, hogy esetleg bekerüljön a kormányátalakítás látóterébe az egykor általa nevesített igazságügyi miniszter, Tudorel Toader. Az igazságügyi tárca kapcsán egyébként tegnap délelőtt Liviu Dragnea pártelnök azt nyilatkozta, annak idején a kormány megalakításakor eldőlt, hogy ez a tárca tulajdonképpen a pártját illeti meg…

Hecser Zoltán

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek