Távolság igény és kínálat között

311

A központi hírügynökség tegnap tette közzé azt a hírt, hogy a képviselőház is elfogadta a különféle értékutalványokról szóló törvényt, újdonsága, hogy az úgynevezett kulturális utalványokról is rendelkeznek benne. Ha a törvény életbe lépik, akkor az étkezési jegyek, az ajándékutalványok és az üdülési kuponok mellett mostantól kulturális utalványokat is kaphatnak a közalkalmazottak. A tervezet szerint ezek különféle kulturális szolgáltatások igénybevételére használhatók majd fel: színházi előadásra, koncertekre, mozivetítésre, múzeumi, kiállítás- és vásárbelépőkre vagy a különféle tematikus parkokba (beleértve a gyermekeknek szánt létesítményeket is), ugyanakkor könyv-, tankönyv-, film- és zenealbum-vásárlásra is fordíthatók.
Első olvasatra szépnek, jónak tűnik a kezdeményezés, még azt is megkockáztatom, hogy lesznek olyanok, akik élnek a lehetőséggel, és tényleg kihasználják a kínálkozó lehetőséget, és a hétvégi miccsezés helyett/mellett egy-egy múzeumba, színházi előadásra is ellátogatnak. Nagyon is optimista lennék, ha nem lenne friss élmény bennünk az elmúlt hétvége, azon belül is a kormány melletti bukaresti tüntetés.
Nem gondolom azt, hogy az a százezernél is több felvonuló mind közalkalmazott lenne, de azon felvételek alapján, amelyek kommentár nélkül forogtak és láttak napvilágot, többen is bevallották, hogy egy-egy falusi polgármesteri hivatal alkalmazottai. A képsorok egyértelművé tették számunkra, hogy sok túlművelt PSD-hívő közalkalmazott nem lófrál az országban. Olyan társaság állt ki nyíltan a kormány és közvetve a mutyizás, a pult alatt intézés, a sunnyogás, a nepotizmus, egyszóval a korrupció mellett, akik miatt én érzem magam kellemetlenül, már csak azért is, mert van valami közös bennünk: sajnos ugyanannak a társadalomnak vagyunk a tagjai.
Bánom, hogy az országról kialakított negatív képre szinte soha semmi nem cáfol rá. Sőt jönnek az ilyen tüntetések, és nekünk magunknak kell megbizonyosodnunk róla, hogy ez a komédia az a színház, amire egyesek érdeke miatt jóval több pénzt költenek, mint amennyit a kulturális utalványokra és a népnevelésre valaha is fognak. 

Márk Boglárka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek