Távhő kedvezőbb áron

28

Bármelyik percben beindulhat a távhőszolgáltatás a tömb­házlakásokban, az illetékesek készen állnak. Jó hírünk is van a központi fűtést használó udvarhelyiek számára: várhatóan már novembertől 8 százalékkal kevesebbet fizetnek majd a hőenergiáért.

Tavaly október másodikán indította el a távhőszolgáltatást az Urbana Rt. a hozzá tartozó tömbházlakásokban. A vonatkozó tanácshatározat szerint ha öt egymást követő éjszaka 10 Celsius-fok alá süllyed a hőmérséklet, kezdődhet a fűtési idény. Ez akár már ma megtörténhet, de a héten bizonyára mindenképpen kimelegednek a fűtőtestek – tájékoztatott Ráduly Mihály, a közüzemek vezetője. Mindegyik lakótelepen előkészítették a rendszert, készenléti állapotban vannak a kazánok. Sőt a több mint félszáz vízszintes elosztással felszerelt lépcsőházban már az elmúlt hetekben fűtésre állították a modulokat, az ott lakók tetszés szerint bármikor elkezdhetik a melegítést.
A fűtéshálózaton végzett beruházásoknak köszönhetően jóval kevesebb lesz a hálózati veszteség, jövő hónaptól pedig egy helyett már három biomasszás kazán állít elő olcsóbb hőenergiát. Ezért november elsejétől közel 8 százalékkal tudják csökkenteni a gigakalória lakossági árát, erre már csak az önkormányzatnak kell rábólintania a következő tanácsülésen, miután az Urbana Rt. megkapta az illetékes hatóság jóváhagyását a tervezett árcsökkentésre. Jelenleg 240 lejt fizetnek a lakosok, ez 220 lejre mérséklődik.
Sőt – mint Ráduly Mihály igazgató elmondta – jövő év elejétől, az újabb biomasszás kazánok üzembe helyezésével tovább 4-5 százalékkal lesz kevesebb a távhőszolgáltatás díja. Jelenleg 2100 család veszi igénybe a távhőszolgáltatást.
A fűtési idény kezdetével egy időben várhatóan már ezen a héten lehet fűtéstámogatást igényelni a polgármesteri hivatalnál. Az elmúlt szezonban 2000 körül volt azoknak a száma, akik igénybe vették a segélyt, amelyet a november 1. és március 31. közötti időszakra kérhetik a hátrányos szociális helyzetben élők.
Udvarhelyen általában hét hónapig tart a fűtési idény. Idén április 29-én állították le a szolgáltatást.

Asztalos Ágnes

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.