Távcsövek a focipályán

113

A nyári égbolt megfigyelésére gyűltek össze pénteken este a Márton Áron Gimnázium mögötti műgyepes pályán az iskola csillagászat iránt érdeklődő diákjai. Az esemény a Nikolausz Kopernikusz Országos Iskolaközi Verseny kiegészítő rendezvénye volt, az égbolt megfigyeléséhez szükséges csillagászati felszerelést dr. Munzlinger Attila asztrofotós és a gimnázium fizikatanára, Péli Bálint biztosította.

Péli Bálint az általa épített távcsővel. Rejtelmek
Péli Bálint az általa épített távcsővel. Rejtelmek

P. B.
Dr. Munzlinger Attila egy csillagászati megfigyelésekre alkalmas Dobson-távcsővel és egy bonyolultabb, ekvatoriális vagy más néven paralaktikus távcsőmechanikával érkezett a pénteki eseményre, Péli Bálint fizikatanár pedig a saját építésű távcsövét állította össze a Márton Áron Gimnázium hátánál található focipályán.
– A Dobson-távcső egyszerű szerkezetű, a kisebb gyermekek számára is könnyen használható távcső, a Newton-távcső már egy bonyolultabb szerkezetű gépezet, amellyel fényképeket szoktam készíteni. Utóbbival könnyebben követhetők az égitestek – ismertette a jelenlévőkkel a távcsöveket dr. Munzlinger Attila.
Az asztrofotós a távcsövek bemutatása és részletesebb ismertetése mellett segített a jelen lévő diákoknak abban, hogy a csillagászati felszerelésekkel megtekinthessék a Vénusz, Jupiter és Szaturnusz bolygókat, majd az est során 11 óra körül már csillaghalmazokat és galaxisokat is láthattak a távcsövek lencséjén keresztül az érdeklődő fiatalok.
Az esti égboltmegfigyelés része volt annak az eseménysorozatnak, amelyet a Nikolausz Kopernikusz Országos Iskolaközi Verseny keretében szervez a gimnázium, és amelynek része Munzlinger Attila negyven fotójából készült kiállítás, illetve az elmúlt hónapokban a csillagászat témakörében megtartott előadások és filmvetítések is.

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.