2021, január 26, kedd.
custom_html_banner1

Tavaszra megújul az alkotóház

Elkezdődött a gyergyószent­miklósi Benedek-kúria felújítása. Az előkészítés hosszasra nyúlt, de szeptember utolsó napjaiban hozzáláthatott a kivitelező a munkához, amit tavaszra be is kell fejeznie.

Így fog kinézni a Benedek-kúria a felújítást követően
Így fog kinézni a Benedek-kúria a felújítást követően

Dolgoznak a Gábor Áron és a Halászok utca sarkán található Benedek-kúriánál. Bár a városvezetés már korábbi időpontra remélte a felújítás elkezdését, a dokumentáció rendezésével eltelt a nyár – mondta Nagy Zoltán alpolgármester. Mint kifejtette, már év elején közölték, hogy sikeres a pályázat, azonban a Norvég Alap által támogatott, és a kulturális minisztérium által irányított beruházás eddig nem kezdődhetett el, mivel a szakhatóságok újabb és újabb kiegészítést kértek. A városháza munkatársai már attól tartottak, mégsem valósul meg a felújítás, melynek határideje 2016 áprilisa. Végül azonban sikerült mindent rendezni, és a kivitelező hozzáláthatott a munkához szeptember utolsó napjaiban. A külső felújítás indult el, minél többet szeretnének haladni a tél beállta előtt, azt követően pedig majd bent folytatják a felújítást. Az alpolgármester azt mondta, a régi vakolatréteget erősítik meg első lépésként, azt minél nagyobb részen igyekeznek megőrizni, majd azt követően látnak hozzá a szerkezet megerősítéséhez, a tetőszerkezet rendbetételének. Nagy Zoltán hangsúlyozta, mindez szakemberek irányításával történik, hiszen műemlék épületről lévén szó, minden apró beavatkozás nagy jelentőséggel bír. Időközben sor került az épületet használó Ethnographia Gyergyóiensis Alapítvány gyűjteményének digitális feldolgozására is. Az állandó kiállítások anyagát, valamint a néprajzi tevékenységekhez használatos eszközöket még májusban kiköltöztették, az alkotóház tevékenységeit is átmenetileg máshol tartják. Az alapítvány azonban a restaurálást követően visszaköltözhet a házba, az önkormányzat nem tervezi, hogy megváltoztatná annak rendeltetését. A pályázat keretén belül egyébként a felújításról háromnyelvű tájékoztató kiadvány is napvilágot látott, ugyanakkor internetes honlap is működik, ahol követhető a munka menete. A városvezetés jelenleg újabb pályázati lehetőségeket keres, hogy felújíthassák a kerítést, valamint székely kaput állítsanak a bejárathoz.
Mint arról korábban beszámoltunk, a gyergyószentmiklósi önkormányzat partnerségben az Etnographia Gyergyóiensis Alapítvánnyal sikeresen pályázott a közel kétszáz éves, B kategóriás műemlék felújítására. Márciusban kötik meg a szerződést a finanszírozó szervvel, izlandi, liechtensteini és norvég alapokból valósul meg az épület rendbetétele. A projekt értéke 362 ezer lej.

Lázár Hajnal

Kapcsolódó cikkek:

14,357RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb