Tavaszra marad az elszállítás

Csíkszeredát látogató medvék

395

Jelenleg feltehetően csíkszent­királyi kukoricásban „lakik” három bocsával az az anyamedve, amelynek begyűjtésére és elszállítására 6000 lejt különített el Csíkszereda Városi Tanácsa – tudtuk meg a Szilos Vadásztársaság igazgatójától. Hadnagy Lehel arra figyelmezteti a lakosságot: a kukoricások közelében legyenek nagyon óvatosak!

Élelmet keresve a települések közelébe húzódnak a medvék Fotó: Medveakadémia

Kétszer kerültek olyan helyzetbe a Szilos Vadásztársaság szakemberei, hogy majdnem sikerült befogniuk a Csíkszeredát többször „meglátogató” anyamedvét és három bocsát. Ez azonban nem sikerült, és az utóbbi időkben a négy medve feltehetően Csíkszentkirály valamelyik kukoricaföldjében talált bőséges táplálékot és biztonságot nyújtó otthont.
– Négy medve begyűjtése nagyon összetett feladat: egyszerre kell belesétálniuk ugyanabba a csapdába, mert ha egyiket elaltatod, a többiek szétszélednek. Kétszer majdnem sikerült, de most már több mint egy hete nem láttuk őket – nyilatkozta lapunknak Hadnagy Lehel. – A tapasztalat szerint itt, a Csíki-medencében a medvék szeptember tájékán behúzódnak a kukoricásokba, majd ennek a szezonja után a Csíki-havasok túloldalára vándorolnak, Bákó megyébe, és majd csak tavasszal térnek vissza. Ezért valószínű, hogy ezeket a medvéket is csak akkor tudjuk begyűjteni.
A négy medve befogásának és elszállításának költségeit egyébként a városi tanács állja. Hadnagy Lehel elmondta: a hárombocsos anyamedvén kívül egy anyamedve és bocsai, valamint egy kétéves, anyjától elvert bocs látogatta Csíkszeredát az utóbbi hetekben.
A vadásztársaság igazgatója a szerdai felcsíki eset ürügyén – amikor karcfalvi embert sebesített meg törökbúzásból kiszaladó négy medve közül az egyik – elmondta: a kukoricások környékén valóban fokozott a veszély. A kombájn zajától a medvék megijednek, de jellemzően kivárnak a meneküléssel addig, amíg a törökbúzatábla már kicsi ahhoz, hogy biztonságban érezzék magukat. Gyalog, biciklivel inkább ne közlekedjünk a közelben, aratáskor pedig csak kombájnnal, traktorral tartózkodjunk a helyszínen – javasolja Hadnagy Lehel.

Kovács Hont Imre

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek