Tavaszra kész lehet a KAP-költségvetés

Hogan szerint közel a megegyezés a tagállamokkal

27

Az európai agrárbiztos optimista a közös költségvetés megszavazását illetően. Phil Hogan szerint nincs már messze a megegyezés, így az unió új, 2020 utáni Közös Agrárpolitikájáról akár már márciusig megállapodnak a tagállamok.

Phil Hogan agrárbiztos lehetségesnek tartja, hogy 2019 márciusáig megállapodás szülessen a tagállamok között a 2021–2027. évi közös költségvetésről. Az ír szakember ugyanakkor hangsúlyozza, hogy ehhez az egyes országokban is meg kell lennie a hajlandóságnak a megegyezésre. Pillanatnyilag jók a kilátások arra, hogy még a romániai EU-s elnökség ideje alatt, azaz 2019 első felében létrejöjjön a megállapodás. Phil Hogan utalt rá, hogy a költségvetésért felelős német kollégája, Günther Oettinger is osztja az ő optimista várakozásait.
Pillanatnyilag a következő törekvések figyelhetők meg a közös agrárpolitika formálásában: a Brexitnek a lehető legkisebb fájdalmat kell okoznia a felek kereskedelmében, ez az agrárium alapvető érdeke is. A közös agrárpolitika további renacionalizációját el kell kerülni, különben megszűnik „közös” lenni, holott a kihívások globálisak. A klimatikus és piaci kockázatokra pénzügyi tartalékok képzésével, innováció-ösztönzéssel és oktatással kell reagálni. A környezetvédelemnek továbbra is a középpontban kell állnia, a célok eléréséhez világos mérőszámokat kell rendelni. A tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot világosan definiálni és tiltani kell. Választ kell találni a munkaerőhiány és a bevándorlás demográfiai kihívásaira.

HN-összefoglaló

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.