Tavaszig nem várható előrelépés

149

Folyamatosan romlik az ökológiai katasztrófával fenyegető hargitafürdői volt kaolinbánya zagytározójának az állapota, legközelebb a tavaszi olvadáskor válhat rendkívül veszélyessé a savas üledéket tartalmazó meddőhányó. A Hargita Megyei Prefektusi Hivatal szakbizottsága még augusztusban tájékoztatta a veszélyről a gazdasági minisztériumot, egyelőre azonban nem érkezett érdemi válasz a kormánytól.

Időzített ökológiai bomba. A zagytározó csúszik, a kormány hallgat Fotók: László F. Csaba / Archív

Mint arról korábban beszámoltunk, az egykori bánya zagytározóit felvásárló magánvállalkozás csődbe ment, így a bányabezárásokkal foglalkozó állami cég, a Con­vers­min gondnoksága alá került a létesítmény. Az egykori bányának két különálló zagytározója van, amelynek stílszerűen sorszám alapján az egyes és kettes nevet adták. Az elsőben megközelítőleg 1,9 millió köbméter, a kettes sorszámot viselő, mintegy 25 hektáron elterülő tározóban pedig nagyjából 3,4 millió köbméter savas üledék található. A prefektusi hivatal szakbizottsága augusztus első felében látogatott a helyszínre, majd küldte el jelentését a gazdasági tárcának.

A kormány dokumentumokat keres, de nem talál
Adrian Pănescu, a Hargita Megyei Prefektusi Hivatal szóvivője kérdésünkre elmondta: azóta sem kaptak választ sem a gazdasági minisztériumtól, sem a bánya felszámolásával megbízott, állami tulajdonú Conversmin Rt. vállalattól. A szóvivő úgy tudja, a szaktárca egy 2009-ben készült tanulmányt keres, amely arról
szólt, hogy hogyan lehetne konzerválni a zagytározót, a felszámo­lást megelőzően ugyanis az állagmegőrző munkát kell elvégezni. Egyelőre azonban nem találják a dokumentumot.
Adrian Pănescu kérdésünkre elmondta: bár a tanulmány elkészítése óta eltelt kilenc év, nem kell új tanulmányt készíttetni, ugyanis a feladat ugyanaz, mint akkor volt. Egyszerűen a vizet kell elvezetni, mert az a legfontosabb, hogy a zagytározóban ne gyűljön a víz.

Felügyelik a zagytározókat
Pănescu hozzáfűzte: amióta a prefektúra jelentése elkészült, a bányabezárást végrehajtó sepsiszentgyörgyi vállalat személyzete rendszeres felügyelet alatt tartja a két zagytározót, és könnyű gépeket is próbáltak beszerezni, hogy helyenként lehessen megerősíteni a tározót. Apró tatarozások, karbantartási munkálatok történnek, többnyire kézzel. Legközelebb a tavaszi olvadás jelenthet komolyabb veszélyt, de jelenleg a végrehajtó vállalat felügyeli a tározót.
– A remény hal meg utoljára, bízunk abban, hogy a jővő évi költségvetésben a zagytározó felszámolására is lesz majd pénz – tette hozzá a szóvivő.
A tavaszi olvadás előtt azonban erre biztosan nem kerül sor, hiszen mindennek száraznak kell lennie ahhoz, hogy nagy gépekkel lehessen érdemi munkálatokat kivitelezni. A jelentés elkészítése után a prefektúra szakbizottsága beszámolt Bukarestben, a gazdasági minisztériumnál a zagytározó állapotáról, azonban válasz azóta sem érkezett.

Így látja a szakértő
Darvas János, az Olt Vízügyi Igazgatóság Csíkszeredai Szakaszmérnökségének főmérnöke ugyanakkor kérdésünkre elmondta: időjárásfüggő, hogy éppen mennyire veszélyes a zagytározó, de beavatkozás nélkül az állapota folyamatosan romlik. Minél nedvesebb a zagytározó és minél inkább szivárog át a víz, annál veszélyesebbé válik, mert nem lehet tudni, hogy mennyi anyagot mos ki a felszín alól.
– Sajnos fennáll a csúszás veszélye, és ha esőzések lesznek, egyre kérdőjelesebbé válik a helyzet. Ha nem avatkoznak közbe, a zagytározó állapota folyamatosan romlani fog. Az, hogy milyen mértékben, az annak a függvénye, hogy a kiszivárgó víz mennyire hordta ki a zagytározó „testéből” az anyagot – fogalmazott a szakértő. Hozzáfűzte: megtörténhet, hogy a zagytározó azokon a részeken, ahol a felszín alatt a víz kihordta az anyagot, az üregessé vált rész felszíne megcsúszik vagy beszakadhat.
Mint arról korábban beszámoltunk, a felszín alatt enyhén savas üledéket tartalmaz a meddőhányó, olyan hatalmas földtömegről van szó, amely ha megcsúszik, egészen a Csíkszereda és Székelyudvarhely közti országútig eljuthat.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek