Tavasszal kezdődik a restaurálás

Fotó: László F. Csaba
132

Alig egy hónapos munka után zárták le a Rákóczi-vár restaurálását tavaly nyáron, mivel lejárt az építkezési engedély, s azt a gyimesbükki polgármesteri hivatal elmulasztotta meghosszabbítani. Deáky András, a Gyimesbükkért Egyesület vezetője, az építkezés kezdeményezője közölte lapunkkal, mostanra mindent előkészítettek, még a korabeli berendezést is megrendelték, csupán arra várnak, hogy újra elkezdődjenek a munkálatok.

Fotó: László F. Csaba

A történelmi magyar országhatárnál található Rákóczi-vár az 1600-as években épült, azóta is várja a Gyimesbükkbe látogatókat. Mivel a huszadik század során nem tartották karban az építményt, falai lassan omladozni kezdtek, és mára csak romjaiban emlékeztet a hajdani erődre.
Az újjáépítéshez szükséges végleges engedélyeket többéves huzavona után bocsátották ki 2016-ban, akkor elindult a közbeszerzési eljárás is. Végül tavaly, a tényleges munkálatok megkezdése után egy hónappal abbamaradt a restaurálást, mivel lejárt az építkezési engedély, amelyet a polgármesteri hivatal nem hosszabbított meg.
Deáky András, a Gyimes­bük­kért Egyesület vezetője úgy nyilatkozott, hogy időközben kifizette a tervezés díját is, és eddig hétmillió forintnak megfelelő összeg (mintegy 105 000 lej) gyűlt össze az erdélyi és magyarországi adományozók jóvoltából.
– Előkészítettünk mindent: megrendeltem a korabeli bútorokat, a berendezést, és a tervek szerint a restaurálással párhuzamosan zajlik majd a vár belső terének kialakítása is. Sajnálatos, hogy hét év harc után felelőtlen hozzáállás miatt kellett leállnia a munkálatoknak, de azt az ígéretet kaptam, idén tavasszal meglesznek az engedélyek, ebben bízom – közölte Deáky András.
Görbe Vilmos, Gyimesbükk polgármestere lapunk megkeresésére reagálva közölte, hogy tavasszal elindulnak a munkálatok, de azt nem tudta megmondani, hogy pontosan melyik hónapban várható mindez. Hozzátette, a hivatalban rengeteg munkájuk van, de dolgoznak azon, hogy minél előbb elinduljon a Rákóczi-vár restaurálása.
A teljes újjáépítés értéke 220 ezer euró (több mint 1 millió lej), adományozni továbbra is lehet a következő bankszámlaszámokon: RO37 OTPV 2600 0053 1232 RO01 (lej), RO41 OTPV 2600 0053 1232 HU01 (forint), RO91 OTPV 2600 0053 1232 EU01 (eurós bankszámla), RO51 OTPV 2600 0053 1232 US01 (amerikai dollár). SWIFT/BIC-kód: OTPVROBU.

Keresztes Bea

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.