2021, január 24, vasárnap.
custom_html_banner1

Tavasszal kezdődik a napközi otthon építése

Szűkös volt a múlt esztendő, év végére ki is ürült a kassza, de sokkal bőségesebbnek ígérkezik az új év. Jól pályáztak, lesz új óvoda, közösségi ház, utcát térköveznek, szennyvízhálózatot építenek Kápolnásfaluban. Benedek László polgármestert faggattuk.

Benedek László Fotó: Facebook

Nem dúskáltak a pénzben tavaly Kápolnásfaluban, minimális összegre rúgott a költségvetés-kiegészítés, így módosítani kellett a beruházási listát, idénre maradt az új községháza befejezése is.
A nyertes pályázatoknak köszönhetően viszont reményteljesen rajtolt az új év, sok terv van, és pénz is lesz a megvalósításra – állítja Benedek László polgármester.
Vissza nem térítendő uniós támogatást, 500 ezer eurót nyert a község a régóta vágyott, új napközi otthon megépítésére. Az építkezéshez tavasszal fog hozzá a közbeszerzésen nyertes Viadukt Kft. Az épületre nagy szükség van, mert kiskorú gyermekből hiány nincs a községben. Közel száz gyermek jár jelenleg is a helyi óvodába, a Kriza János Általános Iskola padjait pedig 250 nebuló koptatja. Az elöljáró büszke arra, hogy Kápolnásfaluban egyre több család vállalja a harmadik, negyedik csemetét is, és tavaly több mint húsz újszülöttel gyarapodott a lélekszám.
Az idősekre is gondja van a községvezetésnek: közösségi házat építenek, amelyben a hajlott korúaknak nappali foglalkoztatót alakítanak ki, a helyi civil szervezeteknek pedig székhelyet. A közösségi házat a papilak mellett építik fel – a kivitelezésére a közbeszerzést még ebben a hónapban, de legkésőbb februárban kiírják.
A szennyvízhálózat építése szintén az elsők között szerepel a 2018-as beruházási listán: a falun áthaladó fővezeték lefektetését az uniós pályázaton nyert összegből (áfa nélkül 1 millió euró) finanszírozzák. Utak, utcák felújítására is sort kerítenek. Vidékfejlesztési forrásokból 4,7 millió lejt sikerült erre a célra megpályázni. Ebből a pénzből térkövezik le a faluközpont hét fő utcáját, építik meg a 3,5 kilométeres makadámutat Homoródfürdő és a Tizenhétfalusi terület között, újítanak fel összesen 7 kilométernyi útszakaszt a községben.
Homoródfürdőn szintén nagy terveik vannak, ugyanis rendezték a község tulajdonában levő területek tulajdonviszonyát, így a megyei tanáccsal és a szintén területtulajdonos szentegyházi önkormányzattal közösen modern, termálvizes wellnessközpont építésének előkészületein dolgoznak – erre a Regionális Operatív Programból hívnának le a pénzügyi támogatást – közölte Benedek.
Hozzátette: az idei beruházási tervek között szerepel, hogy a falun áthaladó országút mentén járdát építenek, ugyanakkor folytatják a földterületek birtokviszonyának rendezését, a telekkönyveztetéseket is.
– Úgy ítélem meg, hogy az idei év jobb, gazdagabb lesz, mint a tavalyi volt, mind a helyi költségvetés, mind pedig a pályázatok szempontjából – összegzett Benedek László polgármester.

Lázár Emese

Kapcsolódó cikkek:

14,351RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb